среда, 20. март 2019.

Весић: Изградња недостајуће канализационе мреже, један од најважнијих задатака

Заменик градоначелника Горан Весић, у друштву члана Градског већа Гаврила Ковачевића и председника општине Земун Дејана Матића, обишао је данас радове на изградњи канализационе мреже у Батајници. Весић је том приликом подсетио да приближно трећина грађана Београда нема прикључак на канализацију, због чега је изградња канализационе мреже један од најважнијих задатака. 

– Посебно сам задовољан што смо почели са изградњом недостајуће канализације у Батајници, која делом има канализациону мрежу, али ширење насеља није пропорционално испраћено изградњом канализационе мреже. Непријатно је у 21. веку говорити о изградњи канализације, али то је ситуација коју смо затекли. Радови су почели у октобру прошле године, а требало би да буду завршени до децембра 2019. године. Реч је о око 5,4 километра канализационе мреже, а до сада је завршено око 800 метара. Наставићемо са радовима како би се на градски канализациони систем прикључила домаћинства која до сада нису имала ту могућност – рекао је Весић.

Он је навео и да је Јавно комунално предузеће „Београдски водовод и канализација” завршило тендер за пројектовање фабрике за прераду отпадних вода, што је за ово насеље веома важно. 

– Када буде завршен пројекат, надам се да ћемо већ следеће године успети да распишемо тендер за изградњу тог постројења. То ће бити друга фабрика за прераду отпадних вода, пошто ћемо прву, у Великом селу, радити са кинеским партнерима на основу меморандума који су потписали председници Александар Вучић и Си Ђинпинг. Београд има пет независних канализационих система, од којих је један батајнички, где ће отпадне воде из овог и околних насеља бити пречишћаване у фабрици и враћане у природу. Осим Батајнице и Великог села, биће изграђене још три фабрике за прераду отпадних вода и на тај начин ћемо, пре свега, решити проблем канализације у Београду, али и спречити да све отпадне воде заврше у Сави и Дунаву, што је сада случај. Имамо више од 130 испуста канализације у Саву и више од сто у Дунав, због чега је изградња постројења за прераду отпадних вода наш приоритет. Недопустиво је да загађујемо реке из којих добијамо воду за пиће и тај проблем морамо да решимо – указао је Весић.

Кад је реч о другим радовима у Земуну, Весић је најавио да се следеће године очекује реконструкција Главне улице, зграде Команде ратног ваздухопловства и Авијатичарског трга.

Дејан Матић је истакао да се, сходно обећањима која су у свакодневним разговорима дата грађанима ове општине, наставља с великим радовима на читавој територији Земуна. 

– Грађани Батајнице би требало да знају да се радови на побољшању инфраструктуре у њиховом насељу неће зауставити на изградњи канализације. Биће решавани и проблеми са водоснабдевањем, а завршен је и пројекат за културни центар у овом насељу. Разматра се и могућност проширења капацитета локалне амбуланте, а на добром смо путу да до краја године завршимо пројектну документацију за нову здравствену станицу. Настојаћемо да решимо и проблем локалног гробља – рекао је Матић.

Вредност читавог посла на изградњи канализације у Батајници износи нешто мање од 240 милиона динара.