среда, 20. март 2019.

Свечани пријем за донаторе и пријатеље Прихватилишта за децу

Градска секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић присуствовала је данас, поводом 61. године постојања Прихватилишта за децу Београда, пријему за донаторе и пријатеље ове институције.

Пријем је организован у новој згради у Улици Живка Давидовића 64 на Звездари, а Наташа Станисављевић је том приликом још једном истакла значај постојања ове установе за један двомилионски град. Она је подсетила да је Прихватилиште установа од посебног значаја за Град Београд, јер се у њој збрињавају млади од седам до 18 година, који су жртве насиља, злостављања и занемаривања, жртве трговине људима, деца улице и без родитељског старања.

– Прихватилиште за децу Београда је сада самостална установа која пружа услуге у новом, далеко већем и лепшем објекту и то је доказ да смо испунили наше обећање. Овај простор у коме се сад сви налазимо, од 1.700 квадратних метара, има све неопходне капацитете и услове и може да прими знатно већи број деце. Капацитет услуге Прихватилишта је 48 корисника, док услугу Свратишта може да користи 30 корисника. Објекат је опремљен у складу са највишим  прописаним стандардима за овакву врсту услуге – подсетила је Станисављевићева.

Она је захвалила на донацијама, спонзорству, помоћи и подршци коју су пружили сви људи добре воље и друштвено одговорне компаније и одала признање запосленима у Прихватилишту, који са великом љубављу и пажњом раде тежак и одговоран посао.

– Ово је један од најлепших пројеката који смо заједничким снагама спровели, њиме смо успели да деци из Прихватилишта омогућимо боље и квалитетније услове за живот,  јер је управо наша одговорност да пружимо подршку деци без родитељског старања, да им покажемо да  нису заборављена и нису невидљива. Ми смо ту за њих и тако ће увек и бити – нагласила је Наташа Станисављевић.

Руководилац Прихватилишта Данијела Стајковић захвалила је донаторима на помоћи, подсетивши да је уз средства Града Београда ова установа данас у потпуно новом и опремљеном простору, који ће омогућити много бољи рад са децом.

– Сва деца која су прошла кроз ову кућу, захваљујући управо вама, осетила су да постоји један прелеп свет изван оног тешког у коме су се нашли, и да их тај свет дочекује раширених руку и отвореног срца. Ви сте омогућили да се не осећају заборављена и одбачена, подстакли им мотивацију за промене и показали им безброј лепих ствари којима могу и треба да се радују. Дружењима и посвећеношћу отворили сте врата једном дивном свету који они нису познавали – истакла је Данијела Стајковић.

Том приликом, донаторима и пријатељима Прихватилишта симболично су уручени кључеви ове институтије, а поред представника друштвено одговорних компанија, дипломатског кора, медија и појединаца, ово признање уручено је и председнику општине Звездара Милошу Игњатовићу и директорки Градског центра за социјални рад Зорици Павловић.

Прихватилиште за децу и младе, поред сензорне собе, има и одвојени део за нове кориснике, где се обавља пријем, док ће се тек након процене одлучивати о најбољем месту за збрињавање. Прихватилиште сада има и 16 спаваћих соба за децу, одвојене просторије за дневни боравак и за индивидуалне третмане. Такође, деци је пружено много нових и креативнијих садржаја, различите радионице, библиотека са информатичком просторијом, музичка соба, две сале за радионице, сала за вежбање и други садржаји који прате најсавременије стандарде у опремању установа социјалне заштите.