среда, 20. март 2019.

Град Београд и Општина Палилула подстичу младе предузетнике

Градски већник Драгормир Петронијевић и председник општине Палилула Александар Јовичић обишли су данас средњу Пољопривредну школу у Крњачи и разговарали са ученицима, који су на недавно завршеном такмичењу за најбољу женску предузетничку идеју освојили четврто место и вредну новчану награду.  

Петронијевић је истакао да је екипа из Пољопривредне школе са предузетничком идејом прављења грилованог хлеба јујубе (кинеске урме) успела да освоји 600.000 динара.

– Ове младе предузетнице ће са својом школом подићи засад јујубе и наставити са развијањем тог пројекта. На тај начин су и подстакли Град Београд да ове године крене са реализацијом канцеларија за педузетништво у свим средњим стручним школама. Циљ је да се ученици током школовања припреме за покретање бизниса, да се упознају са условима за подизање подстицајних средстава које обезбеђује Град Београд и Република РС – указао је Петронијевић, подсетивши да је Секретаријат за образовање истој школи донирао трактор, док је Секретаријат за привреду обе године обезбедио субвенције у вредности од 300 милиона динара. 

Он је позвао и друге младе у Београду да не чекају посао, већ да узму ствар у своје руке, искористе субвенције града и републике и развијају посао у својој земљи. 

Александар Јовичић захавалио је Граду Београду на подршци младима и додао да је и та општина на располагању свим људима који желе да покрену свој бизнис и остану у својој земљи. 

– Пратимо политику Владе РС и председника Александра Вучића и улажемо у највећи ресурс наше земље, а то су млади људи, као што су ученици Пољопривредне школе – указао је Јовичић. 

Једна од награђених ученица – Јелица Станишић истакла је да је заједно са својим колегиницама из оделења (Аном, Бранком и Јованом) основала ученичку компанију „Астратим” и на такмичењу освојила четврту награду са производом „гриловани хлеб од брашна јујубе”. Цео процес би се, како је прецизирала, одвијао у школи уз ангажовање више смерова и захвалила на подрши Граду Београду и Канцеларији за младе. 

Директор Пољопривредне школе Драган Филиповић додао је да се предузетништво у школи негује у последњих десетак година, те да се деца мотивишу да развијају идеје.