среда, 20. март 2019.

Чешка делегација у посети Шаховском клубу „Видиковац”

Шаховски клуб „Видиковац” обележио је данас 15 година постојања, а јубилеју су присуствовали члан Градског већа Филип Марјановић, државни секретар у Министарству унутрашњих послова Милосав Миличковић и председник општине Раковица Владан Коцић. Гости овог клуба били су и председник Одбора за културу, образовање, омладину и спорт Посланичког дома Парламента Републике Чешке Вацлав Клаус и амбасадор Републике Чешке у Србији Томаш Кухта.

Миличковић је рекао да се Шаховски клуб „Видиковац” до сада истакао импресивним резултатима, али и квалитетом рада са децом.

– Бесплатним садржајима овај клуб је код великог броја раковичких малишана пробудио љубав према шаху. Као неко ко је шахиста и ужива у овој лепој игри, могу да кажем да је шах битан не само за ментални развој деце већ и за нас одрасле, јер нас тера да размишљамо, да комбинујемо и у кратким временским периодима доносимо стратешке и тактичке одлуке – поручио је Миличковић.

Вацлав Клаус је локалном клубу пожелео срећу и нагласио да се делегација из Чешке труди да у Србији унапреди сарадњу у области културе, образовања и спорта.

Председница Шаховског клуба „Видиковац” Марија Лукић изразила је задовољство што је клуб на дан обележавања јубилеја угостио делегацију из Републике Чешке. 

– Трудимо се да омогућимо што више бесплатних садржаја за наше чланове, а Општина Раковица нам помаже у томе. За 15 година кроз наш клуб је прошло око 7.500 малишана и изнедрили смо више стотина освајача медаља на разним првенствима, чак и шампиона Европе – истакла је она.

Овај клуб има и друге садржаје, као што је брзопотезни шах, убрзани шах, а организују се и симултанке и друге активности, навела је она и додала да се због тога сврставају у комплетан клуб који помаже деци у развоју, те је то и био разлог посете делегације из Чешке.

Милосав Миличковић и Вацлав Клаус одиграли су шаховске партије са младим шахистима клуба са Видиковца.