четвртак, 21. март 2019.

Нових 60 хектара шуме у Београду

Поводом Светског дана шума, вршилац дужности градског секретара за заштиту животне средине Ивана Вилотијевић отворила је данас скуп који је тим поводом одржан у Градској управи Града Београда. 

Говорећи о резултатима пошумљавања на територији града Београда, она је истакла да се оно студисјки примењује, према плану који је усвојен 2011. године и чији су резултати значајно утицали на квалитет ваздуха у престоници. 

– Због разних спекулација у јавности, потребно је истаћи да је квалитет ваздуха изузетно добар у метрополи какав је Београд. Из тог разлога, данас ће бити одржана предавања о квалитету шума, као и о квалитету ваздуха, јер су немоновно везана – указала је Вилотијевићева. 

Она је истакла да је план да се у 2019. години посади 60 хектара нове шуме на територији Београда и више од 400 стабала у формама дрвореда. 

– Секретаријат наставља плански да пошумљава делове Београда, уз нагласак на урбане зоне и ширење нових паркова. Увек је потребно да кренемо од себе, јер као што сви имамо кућне љубимце, потребно је да свако од нас има и своје дрво – поручила је ресорна секретарка окупљенима у Малој сали Градске управе. 

На предавању су се обратили асистент Шумарског факултета у Београду Марко Казимировић и доктор из Градског завода за јавно здравље Андреј Шоштарић.