петак, 22. март 2019.

Никодијевић: Сви домови здравља добиће нову медицинску опрему

Председник Скупштина града Никола Никодијевић обишао је данас Дом здравља у Гроцкој који је недавно опремљен новим рендгеном и ултразвучним апаратом. Он је том приликом истакао да ће Град Београд наставити са улагањима и поновио опредељење према којем примарна здравствена заштита мора бити једнаког квалитета и доступна свим грађанима. 

Догађају су присуствовали члан Градског већа Милан Јанковић, секретарка за здравство Вера Дражић и државни секретар у Министарству здравља проф. др Радисав Шћепановић. 

Никодијевић је подсетио да Град Београд у последњих неколико година настоји да обезбеди довољан број лекара у рубним општинама и исте услове као у централним. 

– Град Београд је одговоран за примарну здравствену заштиту и током претходних година смо се, заједно са општином и директором Дома здравља у Гроцкој, трудили да обезбедимо довољно савремене опреме, али и да сходно могућностима санирамо остале недостатке у овом објекту и другим здравственим станицама на овој општини. Дом здравља је добио нови рендген и ултразвучни апарат. На територији Гроцке годишње око 10.000 људи обави ултразвучну и рендгенску дијагностику, што довољно говори о потребама Дома здравља за овим апаратима – рекао је Никодијевић. 

Он је истакао да ће бити настављено са улагањима и да је за ову годину опредељено 10,5 милиона динара, уз 7,5 милиона који су намењени санацији здравствених станица на територији Гроцке. 

– У другој половини године планирано је да се раде нове здравствене станице у Винчи, Пударцима и Камендолу, уз помоћ средстава у висини од 4,5 милиона евра која ће обезбедити Канцеларија за јавна улагања Владе Републике Србије. Овај дом здравља је прошле године добио и два санитетска возила, док ће ове године бити купљена још три путничка која ће бити намењена особама које путују на хемодијализу. Пацијенти са ове општине који иду на хемодијализу немају адекватне услове и то ће за нас бити приоритет. Постоји објекат који је недовршен, на граду је да се уради пројекат и окончају радови, након чега ће ресорно министарство обезбедити кадар и опрему. У Гроцкој постоји 88 пацијената који сваки трећи или четврти дан путују по 70 километара због хемодијализе и то мора да се промени – нагласио је председник градске скупштине. 

Према његовим речима, вероватно је могло да се уради и више да овај дом здравља није био преоптерећен дуговима. Од 2003. до 2008. године, навео је Никодијевић, направљен је дуг од 186 милиона динара, који је враћен прошле године уз помоћ Града Београда. 

– У питању је износ који је Републички фонд за здравствено осигурање уплатио Дому здравља Гроцка у поменутом периоду за набавку лекова, а који је ненаменски потрошен. За тај новац могли смо да купимо 16 рендгенских апарата, 62 ултразвука или 37 санитетских возила. Тако нешто не сме више никада да се догоди у здравственим центрима на територији града Београда. Упркос чињеници да смо били оптерећени дуговима, грађани Гроцке не смеју да буду „кажњени” и због тога ћемо наставити са улагањима. Резултати такве политике биће веома брзо видљиви како у Гроцкој тако и на читавој територији града Београда – поручио је Никодијевић. 

Државни секретар Радисав Шћепановић рекао је да су након консолидације јавних финансија, захваљујући одговорној фискалној политици, Министарство здравља и Влада Републике Србије у ситуацији да уложе много више средстава него што је раније био случај. 

– У оквиру тих улагања водиће се рачуна да све буде рационално, али на високом технолошком нивоу. Измене закона које ће све ово омогућити и убрзати, веома брзо ће се наћи у скупштинској процедури и мислим да ће грађани сигурно осетити побољшање квалитета – рекао је Шћепановић.