петак, 22. март 2019.

Исплаћена помоћ за близанце

Градска секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић изјавила је данас да је од почетка године за остваривање права за новчано давање породиљи која добије близанце урађено 57 решења, на основу којих је урађена исплата. 

– Град Београд континуирано спроводи одговорну социјалну политику у циљу подстицања рађања, као и подршке родитељима и породиљама. Од почетка године било је 57 близаначких порођаја и рођено је 114 беба – истакла је ресорна секретарка. 

Она је додала да је захваљујући доброј социјалној политици у буџету за 2019. годину предвиђено довољно средстава да свака породиља буде на тај начин обезбеђена. 

– Поред подстицања наталитета, град жели да пружи финансијску подршку породицама које имају више деце и подржи мајке у намери да прошире своју породицу, показујући тиме да брине о најмлађим суграђанима – рекла је Наташа Станисављевић.

Она је подсетила да породиље у Београду, у складу са Одлуком о изменама и допунама Одлуке о додатним облицима заштите породиља на територији града Београда, остварују право на новчано давање породиљи, право на новчано давање незапосленој породиљи, право на новчано давање породиљи за прворођено дете, право на новчано давање породиљи за трећерођено дете и право на новчано давање породиљи за близанце у износу од 50.000 динара. То практично значи да за први близаначки порођај (прво и друго дете) укупна новчана давања Града Београда износe 80.000 динара, а уколико је породиља незапослена 130.000 динара. За други близаначки порођај (друго и треће дете) укупна новчана давања  износe 100.000 динара, а уколико је породиља незапослена 150.000 динара.

Услов за остваривање наведеног права је, како се наводи, да породиља има пријављено пребивалиште на територији града Београда најмање годину дана пре рођења детета. Захтеви за материјално давање за близанце, као и за сва друга  новчана давања Града Београда породиљама могу се поднети електронским путем преко портала Е-беба још у породилишту. Предаја захтева врши се и преко писарнице Градске управе радним данима од 7.30 до 15.30 часова, у Улици 27. марта 43-45. Приликом подношења захтева, потребно је да странка донесе очитану личну карту, а сву осталу документацију запослени  прибављају по службеној дужности, прецизира се у саопштењу.