недеља, 24. март 2019.

Радојичић: Најтужнији почетак пролећа у историји нашег града и земље био је 1999. године

Тог 24. марта 1999. године око 20 часова прве сирене за узбуну одјекнуле су српским небом. Девентаест земаља Алијансе без одобрења Савета безбедности Уједињених нација напало је Савезну Републику Југпрославију бацајући разорне бомбе, остављајући за собом тела недужних цивила, пустош и катастрофалне рушевине. Сећајујући се незапамћене трагедије, градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић рекао је да ни након 20 година туга и бол за недужно страдалим грађанима не престаје.

– Бол, туга и сећање на трагедију код нас су присутни и даље и никада неће избледети. Додатну патњу изазива и то што након 20 година за овај кукавички и злочиначки чин бомбардовања градова и цивилних објеката нико није одговарао ни по командној, ни по индивидуалној одговорности, нити је било чија кривица утврђивана – рекао је Радојичић.

То је био најтужнији почетак пролећа у историји нашег града и наше  земље, истакао је Радојичић, и додао да се након толико година не може наћи оправдање зашто разорена инфраструктура града и државе није била довољна агресорима, већ су се обрушили и на недужно становништво. 

– Велики број људских жртава, од којих је знатан број цивила, не можемо да им заборавимо нити опростимо. И дан данас постављамо само једно питање – „Зашто агресори бар нису поштедели цивиле и цивилне објекте кад је напад на њих противан свим правилима Међународног ратног права – запитао се Радојичић.

У НАТО агресији жртве су, нажалост, била и деца, као и омладина која је тек стасавала.

– Сећамо се трогодишње Милице Ракић из Батајнице, деветомесечне бебе Бојане Тошовић, двогодишњег Марка Симића из Новог Пазара, петнаестогодишње Сање Миленковић, а злочиначки напад угасио је животе и матураната гимназије Милана Игњатовића и Гордане Николић. Страдање деце оставило је несагледиве последице на нашу земљу – поручио је градоначелник.

 Оно што је најтужније је, како је рекао, да су деца постала симбол страдања у овој немилосрдној акцији, што никада није смело да се догоди.

Градоначелник Радојичић је истакао да се након свих ратова и НАТО агресије, свега што је српски народ претрпео и преживео, нада да су оружани сукоби на овим просторима заувек завршени.