недеља, 24. март 2019.

Никодијевић и Весић положили венац на спомен-обележје на Стражевици

Председник Скупштине града Никола Никодијевић и заменик градоначелника Горан Весић положили су венац на спомен-обележје на Стражевици поводом 20 година од почетка НАТО агресије на Србију 1999. године.

Догађају су присуствовали министри у Влади Републике Србије Небојша Стефановић и Александар Антић, члан Градског већа Филип Марјановић, вршилац дужности секретара за управу Никола Прелевић, државни секретар у Министарству унутрашњих послова Милосав Миличковић, као и председник општине Раковица Владан Коцић.

Никодијевић је подсетио да Град Београд сваке године на Стражевици обележева почетак НАТО агресије на нашу земљу, с обзиром на то да је, како је рекао, овде пала прва бомба бачена на Београд и да је на овом месту погинуо први војник тадашње Југославије.

– Дужност свих нас је да чувамо сећање на све војнике и припаднике полиције који су бранећи своју земљу изгубили животе, али и на све невине цивилне жртве којих је било много током НАТО агресије. Двадесет година касније те ране боле као првог дана. Посао државе и друштва је да жртве никада не заборавимо, као и да помогнемо њиховим породицама – рекао је Никодијевић.

Према његовим речима, свака озбиљна држава се темељи на сећању и поштовању својих хероја који су изгубили животе за слободу.

– Опредељени смо да стварамо модерну, развијену, европску Србију, али она почива на темељима које су створили људи који су дали своје животе да бисмо то данас могли да радимо. Трудићемо се да се сирене које сигнализирају ваздушну опасност више никада не чују над Београдом и Србијом, као и да нико никада више не изгуби живот бранећи Србију. Желимо да створимо модерно и перспективно друштво, као и да очувамо мир на Балкану, што је вековима био велики изазов. Верујем да су председник Вучић и министар спољних послова Дачић апсолутно посвећени том циљу. Свим жртвама дугујемо велику захвалност јер су дали живот за слободу у којој данас живимо – додао је први човек градске скупштине.

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић истакао је да се на Стражевици сваке године одаје почаст војницима и осталим жртвама НАТО агресије.

– Говоримо о будућности, али њихову жртву не смемо да заборавимо. Желимо да више никада не ратујемо, али да би било тако, не смемо да изгубимо сећање на оне који су, не питајући за цену, били први у одбрани отаџбине – рекао је Стефановић.

Министар рударства и енергетике Александар Антић рекао је да данас, 20 година након почетка НАТО агресије, одајемо почаст свим жртвама тог ужасног чина.

– Као друштво и држава морамо се, са посебним поштовањем и пијететом, сећати свих оних који су дали животе за слободу. Бомбардовање је трајало 78 дана, земља је претрпела огромна разарања, али смо показали спремност да дамо и оно највредније како бисмо данас били слободни – рекао је Антић.