недеља, 24. март 2019.

Радојичић: Зашто су морале да страдају недужне жртве на свом радном месту

Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић положио је данас венац на споменик „Зашто?” у Ташмајданском парку страдалим радницима Радио-телевизије Србије 23. априла 1999. године поводом обележавања 20 година од бомбардовања Савезне Републике Југославије.

Венце су положили и генерални директор Радио-телевизије Србије Драган Бујошевић, в.д. директора телевизије Илија Церовић, помоћница министра културе и информисања Славица Трифуновић и чланови породице настрадалих.

Радојичић је подсетио да је тог 23. априла око 20 часова у згради телевизије на свом радном месту живот изгубило 16 радника.

– И сада, након 20 година од несреће у којој је живот изгубило 16 радника Радио-телевизије Србије, остаје питање „Зашто?”. Зашто су морале да страдају недужне жртве на свом радном месту – рекао је градоначелник.

Он је истакао да додатну патњу изазива то што након толико година за овај кукавички и злочиначки чин бомбардовања градова и цивилних објеката нико није одговарао, ни по командној, ни по индивидуалној одговорности, нити је било чија кривица утврђивана.

– Кукавички чин напада на медијску кућу у којој су се налазили цивили, а која ни по једној светској војној доктрини није, нити је могла да буде војна мета и војни циљ, агресорима никада нећемо опростити – рекао је градоначелник Радојичић и додао да хероје са РТС-а никада нећемо заборавити и да ће они заувек живети у нашим срцима, мислима и речима.

Радојичић је напоменуо да се и данас поставља питање – зашто агресори бар нису поштедели цивиле и цивилне објекте кад је напад на њих противан свим правилима Међународног ратног права.

Он је подсетио да су у НАТО агресији жртве, нажалост, била и деца, као и омладина која је тек стасавала.

– Сећамо се трогодишње Милице Ракић из Батајнице, деветомесечне бебе Бојане Тошовић, двогодишњег Марка Симића из Новог Пазара, петнестогодишње Сање Миленковић, а злочиначки напад угасио је животе и матураната гимназије Милана Игањтовића и Гордане Николић. Страдање деце оставило је несагледиве последице на нашу земљу – поручио је градоначелник.

Према његовим речима, најтужније је то што су деца и недужни цивили постали симбол страдања у овој немилосрдној акцији, што никада није смело да се догоди.