понедељак, 25. март 2019.

Награда за животно дело 66. „Мартовског фестивала” иде Бојани Андрић

Помоћник градоначелника и председник Организационог одбора 66. Београдског фестивала документарног и краткометражног филма Андреја Младеновић најавио је данас да ће награда за животно дело овогодишњег „Мартовског фестивала” бити додељена Бојани Андрић. 

На конференцији за новинаре у Старом двору, он је подсетио да је реч о нашем истакнутом драматургу, сценаристи, историчару телевизије и публицисти Бојани Андрић, која је оставила неизбрисив траг на некадашњој Телевизији Београд и сада у раду РТС-а.  

– Бојана Андрић је заиста велики стваралац који нас подсећа на вредност телевизијског документарног програма. Такође, Бојана Андрић својим стваралштвом пружа прави подстицај младим ауторима да у том смеру граде пут у развоју српске документарне кинематографије – навео је Младеновић. 

Он је позвао Београђане и госте престонице да посете 66. филмску смотру документарног и краткометражног филма јер доноси много новитета, велики број гостију, предавача и радионица. 

Подсекретар за културу Милан Лазовић додао је да је Град Београд, као оснивач фестивала, од посебног значаја издвојио осам милиона динара, два више него претходне године. Он је указао да фестивал има образовну, едукативну и креативну улогу, као и да више од 4.000 филмова представља сигурну позивницу за љубитеље тог жанра.

Уметничка директорка овогодшњег „Мартовског фестивала” Соња Ђекић подсетила је да је тај фестивал најбоља ревија националне продукције за претходну годину. Најавила је велики број гостију, пре свих, долазак Лордана Зафрановића који ће имати премијеру свог стотог филма „Дух времена”. 

Организатори су указали да ће на 66. фестивалу бити одржана светска премијера докуменатарног филма о славном руском архитекти Николају Краснову, који је оставио значајни траг у изгледу српске престонице. Догађају је присустовао и вршилац дужности директора Дома омладине Београда Ненад Драговић, као и селектори „Мартовског фестивала”. 

Овогодишњи Београдски фестивал документарног и краткометражног филма биће одржан од 27. до 31. марта у Дому омладине Београда.