уторак, 26. март 2019.

Радојичић: Трка доброте у оквиру Београдског маратона нова прилика да Београђани покажу хуманост

Београдски маратон промовише доброчинство, што је особина која је одувек карактерисала Београђане и српски народ у целини. Наставићемо да подржавамо Београдски маратон јер желимо да се та манифестација развија и бележи све већи број учесника, рекао је градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић на прес-конференцији која је данас одржана у Старом двору поводом Трке доброте, која се одржава у оквиру 32. Београдског маратона.

Данашњи догађај је део пројекта за унапређење оквира за давање који финансијски подржава Америчка агенција за међунаордни развој USAID, а спроводи Коалиција за доброчинство, коју предводи Фондација Ана и Владе Дивац, док су остали чланови Траг фондација, Catalyst Balkans, СМАРТ колектив, Српски филантропски форум, Форум за одговорно пословање и Привредна комора Србије.

Градоначелник је истакао да је Београдски маратон за Град Београд важан из неколико разлога, од којих је на првом месту промоција спорта и здравог живота. 

– Порука коју желимо да пошаљемо Београђанима je да је важно учествовати на маратонској трци и генерално се бавити физичком активношћу. Томе бих додао да нема ефикаснијег лека од тридесетоминутне брзе шетње или трчања сваког дана. То је пут којим се, корак по корак, стиже до полумаратонске или маратонске трке. Здрави стилови живота веома су важни јер директно утичу на побољшање квалитета живота у нашем граду – рекао је Радојичић. 

Градоначелник је подсетио да је Београдски маратон дугогодишњи бренд нашег града, који српску престоницу ставља на мапу метропола које имају прилику да буду домаћини маратонске трке. 

– Савет за филантропију, са премијерком Аном Брнабић на челу, даје свој допринос додатном унапређењу и промоцији овом виду хуманости. Желимо да пронађемо прави начин како би људи који желе и могу да помогну, то урадили на најефикаснији начин. Позивам Београђане да у што већем броју учествују на маратону и Трци доброте како бисмо прикупили више средстава за помоћ – додао је Радојичић.

Директор Београдског маратона Дејан Николић истакао је да постоји жеља да се дође до системског решења ситуације у којој Београдски маратон може и даље да служи као платформа за доброчинство. 

– Београдски маратон у последњих 25 година делује на том пољу и због тога је прошле године у Атини добио највеће светско признање по том питању – AIMS Social award. Веома смо поносни на ту награду јер поклазује какав је однос Београдског маратона према друштву и заједници. Очекујемо да ће ове године на Београдском маратону, полумаратону и Трци задовољства учествовати рекордан број тркача, између 27 и 28 хиљада – рекао је Николић. 

Директорка Канцеларије за демократски и економски развој USAID-а Лора Павловић истакла је да овогодишњи Београдски маратон види као изузетну прилику како за учешће у трци тако и за „културу давања”. Она је додала да је током претходних година USAID радио на побољшању локалних заједница и унапређењу квалитета живота у Србији. 

Члан Управног одбора Српског филантропског форума Веран Матић рекао је да би све манифестације којима се Србија поноси требало да имају аспект везан за доброчинство. За то би требало да нађемо најширу могућу партиципацију и подршку. 

Трка доброте окупиће тркаче и организације које прикупљају средства за решавање друштвених проблема. Коалиција доброчинства ће прикупљена средства распоредити у хуманитарне кампање: 

– Помозите опстанак просторија где се оболели од плућне хипертензије боре за терапију и живот;
– Поделимо 250.000 оброка месечно за 9.000 социјално угрожених суграђана; 
– Маратонац у колицима у Београду – зашто да не?;
– Подржимо одговорно власништво паса и мачака у Београду;
– Прикупимо средства за 10 колица како би особе са инвалидитетом учествовале у маратону;
– Houston, we have a problem (за ученике Прве крагујевачке гимназије и њихов одлазак на такмичење у САД).