субота, 6. април 2019.

Весић: Више од сто радника, представника града и републике у првој пролећној акцији чишћења приобаља

Заменик градоначелника Горан Весић, главни урбаниста Марко Стојчић и директор ЈВП „Србијаводе” Горан Пузовић учествовали су данас у акцији чишћења приобаља, реализованој на потезу од хотела „Југославија” до Бранковог моста. Град Београд традиционално на пролеће организује овакве акције, а овог пута у њој су учествовали чланови Градског већа, градски секретари  и директори комуналних предузећа као и више од сто радника ЈВП „Србијаводе”, ЈКП „Градска чистоћа”, ЈКП „Београдски водовод и канализација”, ЈКП „Зеленило – Београд”, ЈВП „Београдводе”, Водопривредног предузећа „Галовица” и Водопривредног предузећа „Сибница”. 

Акција је добар пример сарадње између града и републике, а подршку су дала и удружења сплавова  као и бројне јавне личности, међу којима директор УК „Вук Караџић” Светислав Буле Гонцић, уметнички директор Омладинског позоришта „Дадов” Владан Ђурковић и глумци Јелена Гавриловић и Милорад Мики Дамјановић. На позив Града Београда, свој допринос дали су и бројни грађани. 

Горан Весић је том приликом истакао да је приобаље један од највећих проблема, односно све оно што је током зиме дошло рекама и задржало се на обалама. 

– Београд има око 270 километара обала и 16 острва, што је више него што неке земље имају морских обала. Не односимо се добро према својом рекама нити обалама због чега Град последњих неколико година акценат ставља на уређење управо овог дела, радећи велике пројекте на обалама – рекао је Весић.

Он је најавио и промену када је реч о директним канализационим испустима у реке, којих тренутно има више од две стотине, што представља, како је навео, злочин према рекама. Зато је почела изградња фабрике за прераду отпадних вода у Великом селу, додао је Весић, и изразио уверење да је то почетак решавања овог проблема. 

– Велики пројекти почињу малим корацима. Зато је овде више од сто људи који заједно чисте и дају свој допринос. Београд заслужује да буде уређен, али то не може да буде ако га не чисте и не чувају сами Београђани – рекао је Весић. 

Он је додао и да ће током ове године бити завршена и одлука која се тиче сплавова, након чега се очекује већа уређеност у овој области. Једна од обавеза биће и чишћење око сплавова, а у том послу помоћи ће као и до сада и град. 

Директор Пузовић је нагласио да је ово тек прва у низу акција које синхроно реализују град и република. Он је позвао грађане да се прикључе у још већем броју током сутрашње и наредних акција.

 – Биће до августа доста акција чишћења, а позивамо и да се пријаве локације које грађани сматрају да треба да се уреде, те да се тим поводом обрате посредством сајта града или Србијавода – истакао је Пузовић.

Гонцић је рекао да се врло радо одазвао позову заменика градоначелника, јер данашња акција није само симболична већ и врло практична. Треба учинити све да овај део града буде што лепши за шетњу, породична и пријатељска окупљања, али и за посетиоце Београда, додао је он. Гонцић је позвао своје колеге да се одазову позиву јер су овакве акције показатељи одговорности према животној средини. 

Другог дана акције чишћења, у недељу, биће обухваћене две локације: Чукарички рукавац, од улива Топчидерске реке до моста „Газела”, те канал Визељ у Борчи.