субота, 13. април 2019.

Градоначелник Радојичић: Београд посвећен деци, јер она су будућност

Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић обишао је данас заједно са председником општине Палилула Александром Јовичићем радове на реконструкцији вртића „Јежурко” у Борчи, у који је ова општина инвестирала 15 милиона динара.

Радојичић је истакао да се на територији ове општине налазе 33 вртића које похађа скоро пет хиљада деце, као и да се општина веома одговорно носи са уређивањем предшколских установа.

– Општина Палилула у овај објекат улаже 15 милиона динара и том приликом ради се замена комплетне столарије, санација крова и дворишта. Објекат је стар 36 година, али одговорним понашањем запослених и чувањем имовине услови у њему су на високом нову – рекао је градоначелник.

Према његовим речима, у односу на период од пре пет година обухват деце која су уписана у предшколске установе је знатно повећан, те тај број од претходинх 45 одсто данас изности 70 одсто.

– У току је конкурс за упис деце у вртиће и у првих пет дана стигло је око 8,5 хиљада пријава. На располагању је 7. 900 места, што је за око хиљаду више у односу на пре две године. Приближавамо се тежњама да нема листа чекања за малишане са приоритетом – нагласио је градоначелник и објаснио да при упису приоритет имају деца чија су оба родитеља запослена, деца студената, деца родитеља који имају троје и више деце и деца из друштвено осетљивих категорија.

Он је истакао да ће Град Београд својом одговорном политиком према деци до краја године отворити додатних три хиљаде места и указао да је „Београд посвећен деци, јер она су наша будућност”.

Јовичић је захвалио градоначелнику на посети и истакао да је ове године Општина Палилула издвојила 50 милиона динара за реконструкцију неколико вртића на територији општине.

– Желимо да у будућности ова 33 вртића реконструишемо и тако омогућимо деци да имају најбоље могуће услове за боравак у њима. Имамо велику подршку и родитеља када су у питању улагања у вртиће, а ове године уложићемо и 20 милиона динара у обнове основних школа, када ћемо преуредити учионице, тоалете и кровове – рекао је председник општине.

Он је најавио да ће у наредним данима бити појачани радови на асфалтирању улица којих је на територији општине до 2016. године било укупно 110 неасфалтираних.

– Закључно са јуном ове године планирано је да буде асфалитирано укупно 80 улица, а до 2020. године да се асфалтирају све улице на нашој територији. То није нешто што би требало да се истиче, јер би то требало да буду нормални услови за 21. век, као што је и прикључење на градски водовод и канализацију – рекао је Јовичић и подсетио да је политика Града Београда усмерена како на унапређивање центра града тако и на градска насеља.

Директор Предшколске установе Палилула „Бошко Буха” Вања Најдановић нагласио је да су радови који се изводе на вртићу квалитетни, да се обнова врши на великим површинама и да су издвојена велика средства.