понедељак, 15. април 2019.

У првој недељи конкурса за београдске вртиће 8.500 захтева

У првој недељи конкурса за место у београдским вртићима поднето је око 8.500 захтева, изјавио је градски секретар за образовање и дечју заштиту Славко Гак.

– Све протиче у најбољем реду. Родитељи имају још непуне две недеље до краја конкурса, а ово је уобичајен број захтева, уз приметно повећање броја онлајн пријава, што је одлично – рекао је Гак.

Он је додао да је око 60 одсто до сада поднетих захтева стигло електронским путем, те да је то раст у односу на раније године када је стизало до 45 одсто електронских пријава.

Гак је подсетио да је конкурс за око 8.000 слободних места отворен до 25. априла, те да ће прелиминарне листе уписане деце бити објављене 20. маја. Након тога, до 29. маја следи рок за жалбе које ће уписне комисије предшколских установа разматрати до 7. јуна.

– Фокус Града Београда је ове године на отварању што већег броја места у државним вртићима, пре свега градњом нових вртића. План је да се до краја године отвори око 3.000 нових места. Секретаријат сваке године одобрава до 20 одсто проширења капацитета, а наставља се и сарадња са приватним вртићима у којима сада, уз субвенцију Града Београда, борави више од 17.000 деце. Све ово је одлична база за очекивања да ове године Београд први пут нема листу чекања у приоритету – рекао је Гак.

Он је позвао родитеље и старатеље да се, уколико имају било какву дилему у вези са конкурсом, обрате Секретаријату за образовање и дечју заштиту или Уписној комисији у установи у којој конкуришу, која за време конкурса ради продужено, од 8 до 18 часова.