понедељак, 15. април 2019.

„Дани Београда” у Заводу за заштиту споменика културе Града Београда

У оквиру обележавања манифестације „Дани Београда”, Завод за заштиту споменика културе Града Београда приредио је бројне програме, наводи се у саопштењу ове институције. 

У уторак, 16. априла, у 14 часова у Свечаној сали Завода за заштиту споменика културе на Калемегдану биће отворена изложба Љубице Радовановић, под називом „Хотели и кафане града Београда – препознавање споменика културе”. Утврђени за споменике културе у претходним деценијама због својих архитектонских одлика или првобитне намене која се очувала до данашњих дана, хотели и кафане споменици културе града Београда и даље живе у оквиру урбаног језгра престонице и чине активан део живота њених суграђана. Приказ одабраног материјала усмерава пажњу на грађевине поред којих свакодневно пролазимо, указујући на критеријуме вредновања и чувања баштињеног културног наслеђа. 

За време трајања изложбе, посетиоци ће имати прилику да сазнају нешто више кроз стручна вођења и планиране активности. 

Среда (17. април) је резервисана за ученике основних школа, док су 18. априла организована стручна вођења за ученике средњих школа. 

У петак, 19. априла, у 14 часова у Свечаној сали Завода за заштиту споменика културе биће одржано предавање др Видоја Голубовића са освртом на богату историју и развој београдских кафана, као и промоција његове књиге „Механе и кафане старог Београда” коју је недавно приредила Издавачка кућа „Лагуна”. Након промоције следи стручно вођење кроз изложбену поставку ауторке изложбе Љубице Радовановић. 

Програм овог завода за „Дане Београда” завршава се предавањем на отвореном, шетњом кроз стваралаштво Јелисавете Начић, прве жене архитекте у Србији. Окупљање је 19. априла у 16 часова код Малих степеница, прекопута Амбасаде Француске.