понедељак, 15. април 2019.

Градоначелник Радојичић најавио подршку у организацији конгреса највећег удружења кардиолога у свету

Грaдoнaчeлник Бeoгрaдa прoф. др Зoрaн Рaдojичић примио је вечерас у Старом двору члaнoвe бoрдa Eврoпскoг удружeњa зa срчaну инсуфициjeнциjу. Пожелевши гостима добродошлицу у Београд, градоначелник је нагласио да је наша престоница све више град  конгресног туризма, што је за нас веома важно. Посебан значај градоначелник је дао томе што је Београд често домаћин конгреса из области медицине.

– Циљ нам је да Београд 2023. добије организацију конгреса Eврoпскoг удружeњa зa срчaну инсуфициjeнциjу, посебно због очекивања да би он могао да окупи око седам хиљада стручњака из области кардиологије, највише до сада. Наша кардиологија је на врло високом нивоу, нарочито по броју цењених стручњака у тој области, због чега је важно да сарађују са светским стручњацима и разговарају о најсавременијим проблемима у овој грани медицине, те да их заједно решавају. Kао градоначелник веома сам поносан што су најеминентнији стручњаци из ове области данас у нашем главном граду и чврсто верујем да можемо да организује конгрес 2023. године – нагласио је Радојичић.

Он је најавио да би у том случају Град Београд дао максималну подршку како би скуп био организован на најбољи могући начин.

Председник Европског удружења за срчану инсуфицијенцију академик проф. др Петар Сеферовић прецизирао је да је удружење једно од најистакнутијих у овој области, те да је по броју чланова дупло веће од истог у Америци и три пута веће од оног у Јапану. Он је захвалио градоначелнику да исказаном оптимизму поводом могућности да добијемо организацију конгреса, као и на подршци читавом пројекту. 

– Овакви пројекти представљају окосницу даљег развоја не само науке, у овом случају кардиологије, него и живота уопште – рекао је Сеферовић.

Eврoпскo удружeњe зa срчaну инсуфициjeнциjу вoдeћe je свeтскo удружeњe кoje сe бaви срчaнoм слaбoшћу и имa више од дванаест хиљада члaнoвa и мнoгoбрojнe стручнe и нaучнe aктивнoсти. Чланови удружења су најцењенији кардиолошки стручњаци, а удружење обавља едукације, одржава конгресе и радне групе које се баве појединачним областима. Посебан акценат рада тиче се трансплантације срца, кардиохирургије и свих аспеката срчане слабости.

Срчана слабост важна је медицинска област јер велик број људи умире управо од овог обољења.