уторак, 16. април 2019.

Никодијевић: Славимо „Дане Београда” и сећамо се бурне историје нашег града

Манифестација „Дани Београда” одржава се 17. пут и она нам поново на својеврстан начин показује колико је наш град имао бурну историју на коју смо поносни, рекао је председник Скупштине града Никола Никодијевић гостујући на РТС-у.

Он је подсетио да је Београд био једнo време и келтски, римски, отомански, аустроугарски, као и да се пуно великих догађаја десило на простору данашње престонице. 

– За мотиве обележавања су узета два важна догађаја из историје града Београда. Прво, то је 878. година када је први пут у писму папе Јована VIII поменуто словенско име Београда, али и 19. април 1867. године, када се сматра да је наш град ослобођен од отоманске власти и када је кнезу Михаилу Обреновићу на Калемегдану Али Риза-паша предао кључеве града Београда – истакао је Никодијевић.

Он је поновио да је Београд раскрсница путева Истока и Запада и зато на неки начин представља центар Европе. 

– Трудимо се да од 16. до 19. априла, у оквиру обележавања „Дана Београда”, организујемо велики број различитих догађаја, програма, посета музејима, манифестација, јавних вођења, концерата, дечјих представа и изложби које ће бити бесплатне и доспупне грађанима да би се боље упознали са историјом и културом свога града. Централни догађај је концерт „Април у Београду” на Калемегдану код Споменика победнику, када ће се чути најлепше песме о Београду. Због великог броја програма издали смо и брошуру која омогућава грађанима да виде сатницу догађаја – најавио је Никодијевић и додао да се додељује Награда града Београда за достигнућа у више од 20 области.

Председник Скупштине града је нагласио да комисије сачињавају еминентни стручњаци и академици и најавио да ће данас на свечаној седници Скупштине града бити проглашени добитници ове награде за 2018. годину. 

Он је посебно истакао да је Београд једна метропола која привлачи велики број туриста, који из године у годину расте. Такође, расте и број хотела који се отварају у нашем граду, побољшава се туристичка и културна понуда, а то се огледа и у буџету града јер је туризам највише растућа економска грана.  

– Оно што град Београд чини посебним, то су његови људи и са тим се слажу сви туристи и гости Београда и због тога му се увек поново враћају – закључио је Никодијевић.