уторак, 16. април 2019.

Никодијевић положио цвеће на Спомен-обележје предаје кључева града

У оквиру обележавања „Дана Београда”, председник Скупштине Града Београда Никола Никодијевић положио је данас цвеће на Спомен-обележје предаје кључева града кнезу Михаилу Обреновићу на Калемегдану. 

Непосредно пре тога, у складу са дугогодишњом традицијом, свечана поворка у којој су били начелница Градске управе Сандра Пантелић, члан Градског већа Слободан Шолевић, секретар за управу Никола Прелевић, директор ЈП „Београдска тврђава” Петар Андријашевић, као и многи грађани, формирана је на углу Обилићевог венца и Кнез Михаилове улице одакле се у пратњи оркестра Министарства унутрашњих послова и Министарства одбране упутила ка спомен-обележју. Оркестар су пратили питомци Војске Републике Србије са заставама Града Београда.

Никодијевић је подсетио да се „Дани Београда” обележавају од 16. до 19. априла чиме су обједињена два важна датума у историји Београда, прво помињање словенског имена Београд и предаја кључева града кнезу Михаилу Обреновићу. 

– „Дане Београда” обележавамо низом манифестација у главном граду, а традиционално се додељује Награда града Београда најсупешнијим Београђанима за 2018. годину. Установе културе и градски секретаријати припремили су квалитетан програм са низом бесплатних културних и историјских манифестација. Настојали смо да програм буде прилагођен свим узрастима и различитим укусима, тако да су планирани бесплатни обиласци, изложбе, затим велики број концерата на Калемегдану код Споменика победнику, као и позоришне представе за најмлађе – навео је Никодијевић, додајући да све информације о догађајима током ова четири дана могу да се нађу на сајту Града Београда.

Он је позвао грађане да испрате ове бесплатне програме како би заједно са Градом Београдом наставили ову лепу априлску традицију. 

На месту на коме је положено цвеће, последњи управник тврђаве Али Риза-паша је 1867. године предао кључеве Београда кнезу Михаилу Обреновићу и српској војсци. По предаји кључева, на истом месту прочитан је и ферман султана Абдула Азиса, којим су београдска, кладовска, смедеревска и шабачка тврђава предате на управљање кнезу Михаилу.