четвртак, 18. април 2019.

Обележено 99 година постојања Спортског друштва „Раднички”

Председник Скупштине Града Београда Никола Никодијевић поздравио је данас спортисте и поштоваоце Спортског друштва „Раднички” из Београда на свечаној прослави 99. рођендана у Старом двору.

Он је  истакао да му је велика част што се обраћа пред легендама нашег спорта на 99. рођендан најстаријег Спортског друштва у Србији, али и у некадашњој Југославији .

–Честитам свима за све што су учинили за београдски и српски спорт.  Мало шта на нашим просторима траје 99 година и мало шта може да издржи пробу времена, као што је то успело Спортско друштво „Раднички” у различитим  историјским контекстима, као и да из године у годину буде стабилнији и достојанствено носи своје име – рекао је Никодијевић.

Председник Градске скупштине је нагласио да је спорт увек најбоље представљао нашу земљу у читавом свету и да смо по њему увек били препознатљиви.

–Такав углед не би постигли да није било Спортског друштва „Раднички”, које је неизоставни део сваког југословенског и спортског успеха у протеклих 99 година. Велики број олимпијских, светских и европских медаља сврстава спортисте „Радничког”  на сам врх највећих спортских друшатва у читавој Европи – рекао је Никодијевић.

Према његовим речима након 99 година одличних резултата и сјајних успеха Београд и Србија би требало да се одуже овом друштву за сав труд и рад.

–Да бисмо могли да трајемо и наредних сто година, на иницијативу председника Србије Александра Вучића, уз подршку Владе Републике Србије и Града Београда, стоти рођендан биће прослављен постављањем камена темељца за изградњу нове спортске дворане спортског друштва. Тако ћемо се одужити спортским легендама, али и створити одличне услове новим генерацијама, јер верујем да ће „Раднички” и у наредних сто година поносно представљати свој град и своју земљу – закључио је Никодијевић.

Помоћник Министарства омладине и спорта Дарко Удовичић је рекао  да су се у свечаној сали Старог двора окупили људи који су написали историју српског спорта, али и млади људи који су будућност нашег спорта.

–Министарство омладине и спорта труди се да младим спортистима учини услове што бољим и овом приликом честитам рођендан „Радничком” са жељом да се сви окупимо следеће године у још већем броју на великом јубилеју – рекао је Удовичић.

Бивши кошаркаш и кошаркашки тренер Душан Ивковић је рекао да „Раднички” вредно ради на томе да одржи традицију спортског друштва дугу сто година, а да ће уз покровитељство председника Србије бити достојно облежен велики јубилеј.

–Покренут је низ акција којима желимо да створимо базу и учвстимо квалитет који је „Раднички” увек имао. Важно је да напоменем да данас „Раднички” има 12 клубова као што је то имао 1973. године – рекао је Ивковић.

Додељена су признања представницима клубова, заслужним пријатељима спортског друштва и спортистима ветеранима.