четвртак, 18. април 2019.

Поетика свакодневице: инстаграмирање живота у Источној Африци

Помоћник градоначелника Андреја Младеновић отворио је вечерас изложбу „Поетика свакодневице: инстаграмирање живота у Источној Африци“ у Музеју афричке уметности.

Он је приликом отварања ове изложбе рекао да она на посебан начин приказује свакодневицу Африке и изразио наду да ће срушити стереотипе о овом континенту.

– Изложба је модерна и на посебан начин приказује свакодневицу Африке, а у то се уверавамо на овако специфичан начин. Она показује како Африка изгледа данас и руши стереотипе о том континенту, а сигурно је и то да ми у Србији знамо шта стереотипи значе. Надам се да ћемо овом изложбом приказати другачију Африку – истакао је Младеновић.

Према његовим речима, Африка је континент који се развија и управо у овом музеју можемо да се уверимо у то колико је то велико богатство историје и културе. 

– Поносни смо на то што имамо овакав музеј, који је јединствен у овом делу Европе – навео је Младеновић.

Он је подсетио да се у српској престоници од 16. до 19. априла обележавају Дани Београда, који представљају обједињавање два важна датума из историје нашег града. 

– Дане Београда обележавамо великим бројем манифестација, изложби, представа, различитих културних мотива који су изузетно важни за историју нашег града и поносни смо што можемо да прикажемо различите епохе у историји Београда – закључио је Младеновић.

Директорка Музеја афричке уметности Марија Алексић је рекла да су на изложби приказани радови пет фотографа млађе генерације, који живе и раде у земљама Источне Африке, најпре у Уганди, Кенији и Танзанији. 

– Аутори ових радова су вузуелни приповедачи, који захваљујући модерним технологијама и могућностима које оне нуде, фотографијама настоје да промене слику о афричком континенту – навела је она.

Један од излагача Едвард Ешвалу, фотограф из Уганде, је изразио наду да ће ова изложба бити добар увод у афрички континент.

– Инстаграм је веома битан за све нас у Африци, то је континент са најмлађом популацијом на свету, а млади воле нове технологије. Млади су управо захваљујући новим технологијама увидели могућност да бране слику о Африци, те да на овај начин сами креирају свој идентитет и да се представе – поручио је Ешвалу.

На изложби су приказане Инстаграм фотографије које осликавају свакодневни живот Африканаца. Поставка обухвата радове Едварда Ешвалуа, Естер Рут Мбабази, Самира Сачуа, Неме Џоди Нгелиме и Саре Ваисве.