петак, 19. април 2019.

„Еко квиз” у Београду добио своје победнике

Финале пете сезоне такмичења „Еко квиз” на коме учествују ученици од петог до осмог разреда београдских основних школа, одржано је данас у Центру за културу „Влада Дивљан” уз присуство више од 400 деце, наставника и гостију, који су бодрили екипе основних школа, саопштено је из ЈКП „Градска чистоћа”.

Ово такмичење  у знању о екологији, рециклажи и правилном одлагању отпада организовало је „Градска чистоћа” а учествовали су ученици основних школа „Ђура Јакшић”, „Живомир Савковић”, „Светозар Марковић” и „Љуба Ненадовић”.

У конкуренцији од 45 основних школа, колико се такмичило ове године, победила је екипа ОШ „Живомир Савковић”.

За освојено прво место сваки ученик из екипе добио је ваучере за куповину спортске опреме, у износу од 20.000 динара, за друго освојено место 17.000 динара, за треће 13.500 динара и за четврто место 10.000 динара. Победнички тим ће представљати Београд у полуфиналу републичког такмичења „Еко квиз” 10. маја у Сокобањи, где ће се надметати са вршњацима из 20 градова Србије.

Директор предузећа „Градска чистоћа” Марко Попадић рекао је да је квиз ауторски пројекат тима запослених у „Градској чистоћи“ на челу са замеником градоначелника Београда Гораном Васићем и да је за само пет година овај квиз признат у целој земљи, али и региону.

–У првој години у квизу је учествовало само осам школа из Београда, а ове године „Еко квиз“ се организује у 20 градова и више од 150 основних школа, што је заиста изузетан успех и веома смо поносни што је једна оваква идеја потекла управо из нашег предузећа и проширила се целом Србијом. Број заинтересованих градова широм Србије се стално повећава, а молбе за сарадњу стижу и из Македоније, Црне Горе и Босне и Херцеговине, тако да сам сигуран да ће од наредне године „Еко квиз” добити и регионални карактер – рекао је Попадић.

Он је подсетио да је циљ овог едукативног, али и забавног такмичења  подизање нивоа свести основаца о важности еколошког бонтона и усвајање лепих и корисних навика и истакао да такмичари из године у годину показују све боље знање и све веће интересовање.

–Доказ за то је и чињеница да је да је ауторски тим „Еко квиза” и добитник Награде града Београда за допринос заштити животне средине за 2018. годину, а први пут у историји ово признање је додељено једном градском предузећу – рекао је Попадић.

Пројекат и организацију су подржали Скупштина града Београда, Министарство заштите животне средине, Секретаријат за заштиту животне средине, Секретаријат за образовање и дечју заштиту града Београда, као и многе локалне самоуправе.