субота, 20. април 2019.

Весић: Реномирана агенција „Мудис” оценила повољно кредитни рејтинг Београда, што је доказ наше добре економске политике

Заменик градоначелника Београда Горан Весић изјавио је данас да је реномирана америчка агенција за кредитни рејтинг „Мудис” објавила 10. априла 2019. године процену кредитног рејтинга Београда која је веома повољна за наш град и показује да се он успешно економски опоравља од банкрота у који га је довела претходна власт 2013. године и да се економски успешно развија.

Весић је рекао да периодични извештај агенције за кредитни рејтинг „Мудис” оцењује кредитни профил града Београда (Ба3) оценом да одражава здрав оперативни учинак и повећани капацитет самофинансирања, као и побољшану и задовољавајућу позицију ликвидности.

– Рејтинг узима у обзир и даље релативно високу стопу задужености града због дуга од 1,2 милијарде евра који је оставио претходни градоначелник, али агенција „Мудис” констатује да ниво задужености Београда опада и констатује да је наш град средиште српске националне привреде – истакао је заменик градоначелника.

Горан Весић је рекао да агенција „Мудис” констатује да „кредитни изазови обухватају високе потребе града за инвестицијама”. 

– Руководство града је свесно да су за развој нашег град неопходне нове инвестиције и зато последње три године, сваке године издајемо грађевинске дозволе за преко милион квадрата и веома смо отворени за инвестиције – рекао је Весић и додао да је зато незапосленост у Београду данас испод десет одсто, а пре само шест година била је скоро 24 одсто.

Према његовим речима, агенција „Мудис” је у свом извештају констатовала да постоји велика вероватноћа да град Београд добије изузетну подршку Владе Србије (Ба3), што је потврда политике председника Вучића који увек помаже рад свих локалних самоуправа, али највише Београд који остварује 40 одсто српског бруто домаћег производа.

Весић је констатовао да извештај америчке агенције за кредитни рејтинг потврђује да се у Београду води домаћинска и одговорна економска политика због које се наш град успешно развија.