понедељак, 22. април 2019.

Око 13.900 захтева за место у београдским вртићима

Током две недеље конкурса за место у београдским вртићима стигло је око 13.900 захтева, од чега половина електронским путем, изјавио је градски секретар за образовање и дечју заштиту Славко Гак.

Он је рекао да број до сада пристиглих захтева показује да притисак на предшколске установе који траје последњих неколико година полако попушта, будући да би требало очекивати да број захтева ове године буде мањи уколико се до краја конкурса динамика подношења захтева не промени.

– У првој недељи стигло је око 8.500 захтева, у другој већ око 5.400, тако да верујем да је огромна већина заинтересованих родитеља већ поднела захтеве – рекао је Гак и додао да ове године конкурс први пут траје непуне три, уместо две недеље.

Гак је додао да је врхунац интересовања за место у вртићима достигнут 2017. године, када је пристигло више од 23.000 захтева, док је прошле године тај број износио 19.500.

– Упркос наглом расту броја захтева, успевали смо у претходне две године да смањујемо листу чекања и то са око 10.000 на око 2.700, колико је она износила уочи овогодишњег конкурса – рекао је Гак.

Он је поновио да је у овом тренутку достигнут обухват предшколским образовањем од око 70 одсто, будући да је око 30.000 деце више уписано у вртиће у односу на 2012. годину, када је у београдским вртићима боравило око 45 одсто деце.

– Издржали смо највећи раст интересовања претходне две године, када је требало брзо створити додатна места и сада треба очекивати смиривање тражње – истакао је Гак.

Гак је рекао и да сви параметри показују да је сасвим реално да ове године Београд укине листу чекања за децу која имају приоритет при упису.

Kако је истакао, осим иницијалног броја слободних места на конкурсу, Секретаријат за образовање и дечју заштиту ће током лета одобравати и проширивање капацитета тамо где је то могуће, али до краја године ће бити отворена и нова места у државним вртићима. 

Kонкурс за место у београдским вртићима почео је 8. априла и завршава се 25. априла. У овом периоду родитељи и старатељи могу лично или електронским путем поднети захтев за око 8.000 слободних места.