уторак, 23. април 2019.

Град Београд закључио уговор за пружање услуге личног пратиоца детета

Град Београд је обезбедио услове за неометано пружање услуге личног пратиоца деце и младих са сметњама у развоју која су укључена у васпитно-образовни систем. Услуга лични пратилац детета пружа се континуирано и без прекида, средства су обезбеђена и за наредну школску годину, а уговор је закључен до 31. августа 2020. године, саопштено је данас из Секретаријата за социјалну заштиту.

– Град Београд је на овај начин показао одговоран однос према социјално угроженим и маргинализованим друштвеним групама којима је подршка потребна. Ова услуга има за циљ да пружи неопходну помоћ, како деци и младима са сметњама у развоју да несметано похађају школске активности и постепено развијају самосталност тако и њиховим породицама. Kада је Град Београд започео са обезбеђивањем предметне услуге 2014. године, број корисника био je свега 40. У складу са основним потребама деце са сметњама у развоју и могућностима буџета града, број корисника ове услуге се сукцесивно повећавао и у овом тренутку обухваћено је 400 деце и младих са сметњама у развоју, односно 10 пута више него на почетку –  рекла је Наташа Станисављевић.

Према њеним речима, услуга лични пратилац детета само је једна од мера подршке деци и младима са сметњама у развоју. Услуга лични пратилац детета има за циљ пружање одговарајуће индивидуалне, практичне подршке детету ради укључивања у редовно школовање и активности у заједници, у циљу успостављања што већег нивоа самосталности. Деца и млади на овај начин имају прилику да похађају вртић, односно школу, уз адекватну подршку, а њихови родитељи могућност да пронађу запослење јер више нису у обавези да своје дете свакодневно доводе и одводе из школе. Услуга је у потпуности финансирана од Града Београда и родитељи не издвајају никаква средства.  

У складу са прописима, лични пратилац пружа подршку детету у кретању, одржавању личне хигијене, храњењу, облачењу и комуникацији са другима, припреми књига и опреме за вртић, као и помоћ у заједници, што укључује помоћ у коришћењу градског превоза, кретању, одласку на места за провођење слободног времена, укључујући културне или спортске активности и друге сервисне подршке.

Град ће наставити са одговорном социјалном политиком усмереном ка унапређењу положаја особа са инвалидитетом,  развијањем постојећих права и услуга, али и увођењем нових.