уторак, 23. април 2019.

Весић најавио 35. Београдски џез фестивал

Јубиларни Београдски џез фестивал, који се од 22. до 27 октобра одржава под слоганом „Џез светковина”, имаће 30 концерата и исто толико пратећих програма, најавио је данас председник Одбора фестивала и заменик градоначелника Горан Весић. 

Он је, на конференцији за новинаре у Дому омладине, истакао да ће овогодишњи фестивал трајати шест дана – један дан дуже у односу на претходне, да ће имати већи буџет за 30 одсто, а самим тим и квалитетнији програм. 

– Фестивал је део наше традиције и из године у годину окупља све више поклоника џеза, посебно млађе генерације. Прошле године манифестацију је посетило око 8.000 љубитења овог звука, а политика Одбора фестивала је да се цене карата битније не мењају, што ће бити случај и ове године. Фестивал има образовну функцију јер повољне цене карата омогућавају да га посети широка публика, посебно млађа, која је постала препознатљив део манифестације и код нас и у свету –  указао је Весић. 

Пошто је реч о јубиларном фестивалу, Весић је најавио могућност додатног програма. 

– Заиста мислим да ова годишњица заслужује да имамо посебан концерт ван понуђеног програма, који би се додатно финансирао, а на чему ради и Одбор џез фестивала. Такође сам разговарао и са градоначелником Новог Сада како би се један од програма фестивала изместио и у тај град. Сложни смо да је време да Београдски џез фестивал изађе из престонице, јер он јесте београдски, али и најзначајнији српски џез фестиал. Нешто слично је урадио и Београдски фестивал игре, што се показало као добра одлука – указао је Весић и најавио ширење фестивала и на друге српске градове. 

Вршилац дужности градског секретара за културу Иван Карл додао је да Град Београд подржава и ствара услове за даље унапређење и развој овог фестивала. 

– Овогодишњи слоган фестивала је прикладан и поклапа се са јубиларним 35. издањем јер је џез светковина која захтева пажњу када се слуша, а посебно када се бира – закључио је Карл. 

Београдски џез фестивал се организује од 1971. године, подсетио је Ненад Драговић, вршилац дужности директора Дома омладине Београда. Он је захвалио Граду Београду, покровитељу џез фестивала, као и председнику Одбора фестивала Горану Весићу, јер се труди да обезбеди што већу материјалну сигурност, као темељ на ком почива фестивал. 

Уметнички директор фестивала Војислав Пантић изразио је уверење да ће овогодишња јубиларна манифестација бити најјача када је реч о програму после обнављања фестивала 2005. године. Он је истакао да је комплетирано око 80 одсто програма, као и да је циљ био да се у овој јубиларној години осврнемо на богату историју фестивала, као и да се настави са слоганом од обнове фестивала, односно гледања у данашњицу и будућност џеза. 

Програм у Комбанк дворани отвара Mingus Big Band, иначе настављачи звука Чарлса Мингуса, који је наступио на нултом Београдском џез фестивалу 1970. године, најавио је Пантић. Он је указао да је то први амерички велики оркестар на Београдском џез фестивалу још од 1990. године. Такође, на фестивалу ће по трећи пут наступити саксофониста и флаутиста Чарлс Лојд (Charles Lloud), који је, према Пантићу, жива икона џеза и један од највећих лидера и импровизатора свих времена. 

На конференцији је говорио и млади саксофониста, композитор и учесник фестивала Растко Обрадовић, као и Дејан Илијић, који ће наступити у Дому омладине 30. априла на Светски дан џеза. 

Организатори су најавили да се први пакети улазница за јубиларни фестивал могу наћи у продаји по промотивним ценама.