уторак, 23. април 2019.

Положен венац на споменик „Зашто” – двадесет година од погибије радника РТС-а

Помоћник градоначелника Београда Андреја Младеновић положио је данас венац на споменик „Зашто”, тачно у 14.06 часова, у знак сећања на страдале раднике РТС-а.

Венце су положили државна секретарка у Министарству за рад, запошљавање, социјална и борачка питања Стана Божовић,  државни секретар у Министарству културе и информисања Александар Гајовић, помоћница министра културе и информисања Славица Трифуновић, представници општине Палилула, директор РТС-а Драган Бујошевић,  председник УО РТС-а Владимир Вулетић,  породице настрадалих, колеге и пријатељи.

Младеновић је истакао да је прошло двадесет година од злочина НАТО пакта у којем је убијено 16 радника Радио-телевизије Србије и да Град Београд сваке године, 23. априла и 24. марта, полаже венац на споменик „Зашто” и на тај начин, заједно са породицама настрадалих, колегама и представницима институција, чува сећање на недужне жртве овог злочиначког чина.  

– Данас смо овде открили и плочу која означава почетак радова на изградњи Меморијалног центра, који ће бити изграђен у Абердаревој улици, непосредно испред објекта који је погођен НАТО пројектилом. Надам се да ће Меморијални центар бити изграђен у најкраћем могућем року. Град је током последњих неколико година учинио доста тога, заједно са колегама из РТС-а и Министарства културе и информисања, да у складу са процедуром дођемо до решења које би представљало прави начин уређења и обележавања простора на којем се трагедија догодила. Меморијални центар ће свакако бити сећање и на друге жртве НАТО агресије, али пре свега на раднике РТС-а који су животе изгубили на радном месту – рекао је Младеновић.

Александар Гајовић је рекао да, иако се двадесет година поставља питање ко је кривац за овај злочин и тражи одговор, то не значи да не треба да истрајемо на томе да они који су ово учинили одговарају за то.