среда, 24. април 2019.

Градоначелник Београда у Старом двору угостио амбасадорку Републике Словачке у Србији

Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић угостио је данас у Старом двору амбасадорку Републике Словачке у Србији Дагмар Репчекову. Њих двоје разговарали су о културној сарадњи Београда и Словачке, али и o предстојећим догађајима у Београду који се тичу социјалне политике и области међународних односа, а којима ће Град Београд пружити подршку.

Амбасадорка Репчекова упутила је позив градоначелнику Београда да подржи и учествује у конференцији која се одржава 20. јуна и окупља представнике 14 земаља Западног Балкана. Конференција, која је подржана од ОЕБС-а, одржаће се у Скупштини Града Београда и састоји се од два панела. На првом ће се изналазити начини за инклузију ромске популације у области здравствене услуге, а други панел се тиче њиховог укључивања у образовни систем и обезбеђивања једнаких услова за напредак.

Градоначелник Радојичић истакао је да верује да се дискусијама о положају Рома, у којима учествују тела међународних заједница и представници државних институција, може много постићи у схватању њихових свакодневних изазова и проблема, као и у изналажењу могућих решења. Градоначелник је рекао да Град Београд има за циљ да у наредном периоду усмери своју пажњу на изазове са којима се они суочавају у нашој престоници, али и додао  да је у претходном периоду пуно тога урађено на решавању њиховог стамбеног питања.

– Уз помоћ сјајне сарадње са делегацијом Европске уније, у протекле четири године 260 породица решило је своје стамбено питање у Београду, а у плану је да наредне године то омогућимо за још 44 породице. Стога сматрам да је ова конференција још један од корака ка размени знања и искустава свих релевантних фактора у унапређивању положаја наших суграђана – рекао је Радојичић.

Двоје званичника разговарали су и о фудбалском турниру, подржаном од Уницефа, који је заказан за 14. септембар на Кошутњаку. У овом турниру учествују дипломате које живе и раде у Београду, а циљ је да се прикупе средства за оболелу децу из Тиршове. Прошле године на овом турниру сакупљена су средства за помоћ деци у Прихватилишту.

Градоначелник Београда истакао је да ће Град Београд подржати догађаје које иницира Амбасада Словачке, јер они имају за циљ да промовишу културно и историјско наслеђе Београда, као и везу два града, Братиславе и Београда, у којима живе грађани сличног менталитета и културе.

Радојичић је напоменуо да је за Београд значајна и манифестација под називом „Ноћ архитектуре” која ће се одржати код Архитектонског факултета прве ноћи октобра, а која има за циљ да нас светлосним перформансом подсети на најзначајнија достигнућа у свету архитектуре, као и на истакнуте личности које су обележиле ову област.