четвртак, 25. април 2019.

Радојичић: Дечја болница „Тиршова два” представљаће потпуно нови концепт лечења

Студија изводљивости за објекат нове дечје болнице Тиршове 2 треба да буде завршена до септембра. До тада нас очекује интензиван рад који подразумева да радимо транспарентно и да кроз представљање јавности дођемо до најбољег могућег решења, изјавио је градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић након састанка на којем је представљен идејни пројекат нове зграде.

Састанку су присуствовали представници Града Београда, Универзитетске дечје клинике, Канцеларије за управљање јавним улагањима и компанија које су презентовале идејни пројекат.

– Разговарали смо и о спратности и функционално-медицинској организацији зграде. Ово је само један од састанака, имаћемо их још и важно је да имамо интеракцију између представника радне групе, клинике и града како бисмо нашли најбоље решење. Добили смо њихове предлоге, имаћемо десетак дана да их анализирамо и дамо своје сугестије како бисмо дошли до зграде какву желимо. Она мора бити једноставна и лака за одржавање, али исто тако и једноставна за сналажење пацијентима и другим корисницима, као и да се сви у њој осећају пријатно и да лакше поднесу тегобе због којих су дошли у клинику – рекао је Радојичић.

Према његовим речима, локација која је изабрана је и сама изазовна, али с обзиром на то да желимо да имамо болницу у центру Београда, то је по анализи најбоља могућа локација. Циљ је да се нова зграда уклопи у место на коме ће се налазити, а зато су, како је истакао, важне и саобраћајнице које треба да омогуће пацијентима што бржи и лакши приступ.

– „Тиршова 2” ће представљати потпуно нови концепт лечења који подразумева да пацијенти што краће остају у болници, али да се већем броју пацијената пружи помоћ. Са једне стране имамо хитне пацијенте које ћемо збрињавати и зато је важно да организација буде таква да чекања у хитној служби буду што краћа, а амбулантно лечење ће се обављати на сличан начин као и до сада, док би дневна болница требало да прими највише пацијената. Интензивна нега ће имати најбоље могуће услове, најмодерније апарате, опрему и организацију, а по садашњем плану предвиђено је да 50 одсто соба буде са једним лежајем, а друга половина са два – истакао је Радојичић, додајући да ће објекат по плану имати више од 30.000 квадрата.

Он је указао да ће болница бити флексибилна, тако да ако у једном моменту на одређеном одељењу буде више пацијената, моћи ће да се по потреби користе кревети у другом делу клинике на лако прилагодљив начин, за разлику од садашњег концепта, где су одељења потпуно одвојена и где је тако нешто тешко изводљиво.