уторак, 14. мај 2019.

Весић: Београд у Европу преко Немачке

Делегација Београда, предвођена замеником градоначелника Гораном Весићем, разговарала је у Бриселу с директором Канцеларије Града Берлина при Европској унији Фолкером Левеом. 

Леве је том приликом изнео искуства Берлина у раду са институцијама ЕУ на пројектима од градског и комуналоног значаја.

Приликом посете Бриселу, која је организована у сарадњи с немачком Фондацијом „Конрад Аденауер”, Горан Весић је најавио да Београд планира да оснује представништво које би у седишту ЕУ лобирало за гравни град Србије и српске интересе.  

Он је оценио да ће у том циљу искуство немачких градова бити од највећег значаја за Београд.

– Делегацја Београда жели да разговара с представницима оних великих немачких градова који већ деценијама раде у Бриселу. Желимо да чујемо њихово искуство како налазе средства за пројекте који су важни за њихове градове – изјавио је Весић за Танјуг.

Искуство Берлина је вишеструко интересантно за Београд. Два града веже братска сарадња још од потписивања споразума 1978. године. Истовремено, специфична историја Берлина, који је својевремено био подељен град између Источне и Западне Немачке, у коме су и данас видљиве разлике од „менталитета до архитектуре”, према оцени Весића, приближила га је проблемима с којима се и Београд суочава.

– Направили смо договор посредством Фондације „Конрад Аденауер” да представници Београда проведу шест месеци у Канцеларији Савеза немачких градова, али и у канцеларијама Берлина и Франкфурта и неких немачких покрајина. За тих годину дана, учићемо како да радимо, јер нас није срамота да учимо од најбољих. Ми смо овде дошли да научимо и сазнамо како да обезбедимо више новца за наш град – рекао је Весић.

Директор Канцеларије покрајине и Града Берлина при ЕУ Фолкер Леве рекао је да је посао тог представништва да властима Берлина приближи законодвство ЕУ и да на најефикаснији начин искористи европске фондове за развој региона и града. 

Као једну од најважнијих препорука за будућу канцеларију Града Београда, Леве је навео „систем умрежености”, где се европски градови удружују у интересне заједнице и тако најбоље презентују своје идеје и пројекте ЕУ. 

Као теме које су тренутно најактуелније у регионалној и локалниј политици ЕУ наведене су социјална питања, заштита животне средине, нове технологије, безбедност на јавним местима, али и баланс између слободе и солидарности.

Заменик градоначелиника Београда Горан Весић рекао је и да ће канцеларија Београда и после обуке кадрова и почетка рада наставити тесно да сарађује с немачким колегама у Бриселу.

– Наша одлука је да Београд у Европу иде преко Немачке. Ми ћемо и током рада канцеларије Београда у Бриселу тесно сарађивати с немачким канцеларијама које су веома утицајне и богате искуством како доћи до средстава која ће бити корисна за Београђане – закључио је Весић.

Догађају је присуствовала и заменица председника Скупштине града Андреа Радуловић.