уторак, 14. мај 2019.

Радојичић: Приоритет је да деца имају најбоље услове за образовање

Желимо да свој деци пружимо боље услове за образовање, па ће тако у наредном периоду струка показати да ли је боље да се ОШ „Влада Обрадовић Камени” реконструише или да се гради нова школа, истакао је градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић, који је данас са министром за рад, борачка и социјална питања Зораном Ђорђевићем и директором Канцеларије за управљање јавним улагањима Марком Благојевићем обишао осмолетку у насељу Ледине.

Догађају су присуствовали и градски секретар за образовање и дечју заштиту Славко Гак и подсекретар за образовање и дечју заштиту Града Београда Игор Раичевић, као и представници школе „Влада Обрадовић Камени”. 

Градоначелник Радојичић је истакао да се школа налази у изузетно лошем стању која, као привремени објекат, датира од 1961. године, те да се због тога планира побољшавање услова за ђаке.

Школу, како је истакао, похађа више од 70 одсто ромске деце и додао да ће будућа улагања у ову школу представљати одличан пример да сви треба да имају једнаку шансу да своје капацитете максимално развију.

– Морамо подржати и ромску децу и ромску заједницу да се максимално укључе у наше друштво јер је то изузетно важно. Такође, образовање је приоритет града Београда. То показује и инвестициони талас који смо започели – само је у школе на Новом Београду Секретаријат за образовање и дечју заштиту уложио 73 милиона динара прошле године. Буџет за вртиће и школе данас је око 190 милиона динара, док је 2012. године износио 87 милиона – указао је Радојичић и закључио да је приоритет да наша деца имају најбоље услове за своје образовање.

Министар Ђорђевић захавалио је Граду Београду и градоначелнику што су подржали иницијативу да се помогне овој школи и деци која је похађају јер, како је рекао, заслужују много боље услове за рад од постојећих.

– Политика Владе Републике Србије и председника Србије је да се пруже најбољи услови свој нашој деци. То је наша обавеза и са том обавезом смо данас дошли овде. Решење проблема је да се уради реконструкција или да се ради потпуно нова школа, а такву одлуку оставио бих да донесе Град Београд и таква одлука ће, сигуран сам, бити у најбољем интересу ове деце – закључио је министар Ђорђевић.

Благојевић је додао да је Канцеларија за јавна улагања преузела обавезу да се обезбеди финансирање и реализација будућег пројекта, било да је реч о реконструкцији постојећег објекта од пода до крова или изградњи нове школе. Када је реч о роковима, Благојевић је истакао да ако се буде радила реконструкција, може се говорити о месецима, а када је реч о изградњи нове школе, она би трајала неколико година.