уторак, 14. мај 2019.

Обележавање Међународног дана породице сутра у Прихватилишту за децу

Поводом Међународног дана породице који се обележава сваке године 15. маја, Секретаријат за социјалну заштиту подсећа да породица и породичне вредности представљају централно и најважније место сваког друштва. 

Секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић подсетила је да је Генерална скупштина Уједињених нација 15. мај прогласила Светским даном породица, који је први пут обележен 1994. године, под слоганом „Да породични дан не чине ствари него срдачни односи родитеља и деце”. 

– Међународни дан породице почео је да се обележава како би се нагласио значај породице као основног елемента сваког друштва и подстакло деловање друштва у корист породице. На тај дан се широм света организују активности на локалном, националном и међународном нивоу које имају за циљ да укажу на значајна питања и изазове за породицу, као и на социјалне, економске и демографске процесе који је се тичу. Веома је важно обезбедити најбоље могуће подстицаје и мере који кумулативно, коориднисано и уједињено доприносе очувању и унапређењу породице – истакла је Станисављевићева и додала да Град Београд даје свој максимални допринос подстицању рађања, као и пружању подршке породицама са децом, обезбеђујући финансијску подршку породиљама. 

Она је нагласила да је у 2018. години примљено укупно 18.086 захтева за новчана давања породиљама са територије града Београда, а за те намене из буџета Града Београда исплаћено је укупно 321.180.000 динара.

Она је прецизирала да ове године УН обележава Међународни дан породице са темом „Породица и климатске промене”, истичући значај који међународна заједница придаје породици и њеној улози у развоју друштва. 

– Проблеми у породици рефлектују се на ширу друштвену заједницу. Из тог разлога, одговор шире друштвене заједнице на проблеме са којима се породица суочава мора бити енергичан, нарочито у смислу мобилизације већег броја сектора (образовања, социјалне заштите, здравства). Систем у целини мора континуирано да ради на афирмацији породице и породичних вредности, јер породица, пре свега, мора да буде стабилна социјална заједница у којој су партнери равноправни, где постоји међусобна љубав, поштовање, разумевање и поверење између њених чланова – рекла је секретарка за социјалну заштиту.     

Према њеним речима, Град Београд у склопу делатности Секретаријата за социјалну заштиту најдиректније пружа подршку очувању породице, нарочито оним породицама које се услед негативних социјалних индикација налазе у ризику.

– Град Београд је оснивач Саветовалишта за брак и породицу где, већ скоро 30 година, колико се услуга пружа, породице у кризи могу добити бесплатну саветодавно-терапијску помоћ и подршку. Саветовалишту се годишње обрати просечно око хиљаду клијената – подсетила је Станисављевићева.

Она је најавила ће се ове године Међународни дан породице обележити у Прихватилишту за децу Београда у оквиру манифестације „Игре без граница”. 
У овом прихватилишту збринуто је од почетка године 117 деце, а тренутно 25 деце користи услуге ове установе – рекла је Наташа Станисављевић.

Секретарка је истакла да у Београду живи 483.018 породица, од тога је 355.178 породица са децом.

– Ако имамо снажну породицу, имаћемо и снажнију заједницу. Снажна породица је ту да помогне сваком свом члану да се осећа испуњеније и боље. Породица може и треба да буде уједињена како би створила бољи свет за све нас – закључила је Станисављевићева.