четвртак, 16. мај 2019.

Весић: Београд се окреће производњи здраве хране

Заменик градоначелника Београда Горан Весић присуствовао је синоћ пријему у Старом двору који је одржан поводом почетка Светске конференције уније велетржница. Скупу је присуствовао и директор ЈКП „Градске пијаце” Бојан Бајагић, као и делегати из више од 30 земаља које учествују на предстојећој конференцији.

Весић је казао да је за Град Београд велика част што је домаћин ове конференције и што ће 150 делегата из преко 30 земаља са пет континената уживати у нашем граду. 

– Београд је најзначајнија туристичка дестинација у овом делу Европе и ми сваке године имамо пораст туриста од преко десет одсто. Београд је такође град који се окреће производњи здраве хране. Улога пијаца у самој дистрибуцији хране је незамењива, а ми у Србији имамо обичај да кажемо да су пијаце „пулс града” јер на њих долазе сви и зато су нам оне од велике важности. Биће нам велико задовољство да вам наредних дана представимо Палилулску пијацу, наш нови пројекат, пијацу која ће бити најмодернија у овом делу Европе. Она је прва коју ћемо реконструисати на тај начин и тако ћемо наредних година радити и остале. Испред нас је и процес претварања „Велетржнице” у националну, што је од великог значаја за Београд и Србију. Бићете у могућности да присуствујете и Београдском ноћном маркету, манифестацији којом желимо да продужимо радно време пијаца и обезбедимо и другачије садржаје. Желим вам успешан рад, да запамтите наш град и у Београд се вратите као туристи. О Београду ћете чути разне ствари, али ће вам сви рећи да је наш град великог срца у коме има места за сваког пријатеља – рекао је Горан Весић.

Директор ЈКП „Градске пијаце” Бојан Бајагић захвалио је Борду директора уније велетржница што је омогућио да се конференција одржи у Београду, затим заменику градоначелника Горану Весићу на подршци, Привредној комори Србије, као и свима који су омогућили да се ова конференција одржи у нашем граду.

– Ова конференција биће пример добре праксе, а све наше активности биће усмерене ка побољшању услуге. На скупу ћемо чути најзначајнија искуства са свих страна света, а биће ту техничких посета и других активности које ће вам приближити наш град и наше пијаце. Ово је само почетак међусобне сарадње и убеђен сам да ћете из Београда отићи са добрим импресијама, као и да ћете нам се брзо вратити – казао је Бајагић.

Светска конференција уније велетржница (WUWM – World Union of Wholesale Markets), чији је домаћин ЈКП „Градске пијаце” и која се по први пут одржава у Београду, окупља преко 150 делегата из више од 30 земаља широм света, међу којима су Шведска, Италија, Шпанија, Холандија, Француска, Пољска, Грчка, Кина, Америка, Аустралија, Индија, Аргентина, Мексико и многе друге.

Главна тема конференције која ће 16. и 17. маја бити одржана у хотелу „Метропол” је „Изазови у ланцу снабдевања свежом храном”, а сам скуп допринеће да се Београд и Србија представе и позиционирају као места где се производи здрава храна, даљем развоју привреде, пољопривреде и туризма.

Уз главну тему, догађај ће понудити пленарне дискусије које ће покривати различите сегменте, а биће презентована и изградња најмодерније пијаце у Југоисточној Европи – пијаце Палилула.