петак, 17. мај 2019.

Весић: Београд четврти пут представљен на Новосадском пољопривредном сајму

Заменик градоначелника Горан Весић обишао је данас београдски штанд на Међународном пољопривредном сајму у Новом Саду. Заједно са Весићем, сајам су посетили и члан Градског већа Драгомир Петронијевић, секретар и в.д. подсекретара за привреду Милинко Величковић и Раденко Дурковић, заменик градоначелника Новог Сада Срђан Кружевић и генерални директор Новосадског сајма Слободан Цветковић.

Град Београд је на свом штанду представио понуду пољопривредних произвођача који су углавном добитници подстицајних средстава града, али и признања за квалитет својих производа.

Горан Весић је том приликом истакао да је овај сајам највећи у региону, те да се Град Београд представља четврти пут. 

– Издвајања за пољопривреду од 2016. сваке године се повећавају, тако да су износила 40 милиона динара, да би ове године достигла износ од двеста милиона динара. Београд је после Војводине највећи пољопривредни регион у Србији са 242 хиљаде хектара пољопривредног земљишта, од чега се око 150 хиљада хектара обрађује. Осим од туризма и других грана, Београд види своју шансу развоја и од пољопривреде, а један од начина да се то промовише јесте представљање на оваквим местима – рекао је Весић.

Новим законом о главном граду, Београд ће добити веће надлежности у области пољопривреде, подсетио је Весић, а једна од њих јесте пољопривредна инспекција, захваљујући чему ће се контролисати издавање пољопривредног земљишта. Сав приход од пољопривреде иде у атарске путеве, а убудуће ће одлазити и на пољочуваре и додатне субвенције. 

– На управо завршеном конкурсу за субвенције пријавило се око 1.400 пољопривредника, што је рекорд. Најбројнији су пчелари, а осим за ту намену, наредних година више новца издвајаћемо за виноградарство и друге области јер је то, између осталог, шанса за запошљавање и туристички развој. Београд има шта да покаже, а производња здраве и квалитетне хране шанса је за читаву земљу – навео је Весић.

Он је захвалио Граду Новом Саду са којима имамо добре односе. 

Кружевић је рекао да се ове године представио велик број излагача, а уз велики број и посетилаца, Нови Сад с правом јесте престоница културе Европе.

– Сви мањи произвођачи који се баве прерадом хране у Хали 6 добили су бесплатно место за излагање. На овом међународном сајму циљ је стварање контаката, склапање нових послова и наравно, представљање производа – истакао је Кружевић и захвалио заменику градоначелника Београда Горану Весићу на посети и обиласку сајма.

Он је додао да је по положају штанда Београда закључио да је веома битан за њихов град, те да та важна позиција завређује сваку похвалу.

– Број производа и излагача из Београда задатак је за Нови Сад за следећу годину, али је важно да нагласим да то не умањује квалитет наше органске производње и наша улагања у пољопривреду – рекао је заменик градоначелника Новог Сада. 

Драгомир Петронијевић је оценио да је ово важна промоција београдских пољопривредника и да је то резултат континуитета сарадње са Градом Београдом. 

– Важно је повећање субвенција, али и директна комуникација са пољопривредницима, обуке и размена предлога. Близина градских пијаца и тржишта нашим произвођачима даје предност, а Град Београд се труди да буде њихов сервис – рекао је Петронијевић. 

Даљи планови имају у фокусу органску производњу, додао је Петронијевић, али и веће укључивање младих. 

Милинко Величковић прецизирао је да се на сајму представило 27 излагача из дванаест београдских општина. 

– Од њих је четрнаест однело награде сајма, што говори о квалитету производа. Главни град има око 33 хиљаде регистрованих пољопривредних газдинстава, а у државној својини је око 22 хиљаде хектара који се издају у закуп. Тако да Град Београд пољопривреду сврстава на високо место укупне лествице развоја привреде града – нагласио је Величковић. 

Он је најавио да ће Београд наставити да помаже пољопривредницима, те да су управо завршена четири јавна позива за субвенције града. Највеће интересовање показано је за набавку механизације.