понедељак, 20. мај 2019.

Весић положио камен темељац за нову школу и фискултурну салу у Звечки

Заменик градоначелника Горан Весић, министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић и градски секретар за образовање и дечју заштиту Славко Гак положили су данас камен темељац за изградњу новог блока школе и фискултурне сале ОШ „Јован Јовановић Змај” у насељу Звечка у Обреновцу. 

Догађају су присуствовали помоћник градоначелника Александар Марковић, председник општине Обреновац Мирослав Чучковић, директорка канцеларије Европске инвестиционе банке за Западни Балкан Дубравка Негре и директор „Електропривреде Србије” Милорад Грчић.

Весић је истакао да је инвсетиција вредна 1.300.000 евра и захвалио свима који су узели учешће у реализацији овог вредног пројекта. 

– Изградња ове школе заокружује све оно што смо урадили у Звечкој – од увођења јавног превоза, асфалтирања улица и постављања расвете, па до увођења водовода и канализације. Пре неколико година рекли смо да неће више бити разлике између центра града и било ког другог дела приградских општина, и на примеру насеља Звечка то се показало као тако – навео је заменик градоначелника. 

Он је најавио нова улагања, уз подсећање да више на територији општине Обреновац нема школе без фискултурне сале. 

– На примеру Звечке показали смо да решавамо проблем по проблем и да је то политика коју персонификује председник Републике Србије Александар Вучић, јер ако решавамо проблеме људи, сви ће живети боље, а ова школа је велики корак ка том циљу – закључио је Весић. 

Министар Шарчевић пожелео је ученицима да имају најбоље могуће услове као што имају деца не само у централним градским општинама него и у најразвијенијим земљама света. 

– Образовање је у Србији у узлету. И ђаци и просветни радници ће бити у прилици да чине нову будућност Србије – истакао је Шарчевић и захавалио председнику Републике Србије на подршци, као и заменику градоначелника Весићу и свим институцијама које су учествовале у реализацији тог пројекта. 

Директорка канцеларије Европске инвестиционе банке за Западни Балкан Дубравка Негре подсетила је да је пре две године процењено да свака друга основна и средња школа у Србији нема фискултурну салу, да свака трећа захтева потпуну модернизацију, а свака четврта је старија од 60 година. 

– Зато смо се и одазвали да подржимо програм рехабилитације и модернизације основних и средњих школа широм србије са 50 милиона евра, од чега је 35 милиона већ исплаћено – указала је Дубравка Негре. 

Чучковић је истакао да се данашњим чином завршава инвестициони циклус изградње недостајућих фискултурних сала у општини Обреновац и креће у нови циклус: реконструкције и изградње обданишта и других недостајућих објеката за дечју заштиту. 

Милорад Грчић најавио је да ће се насеље Звечка наћи на рути топликфикације Новог Београда са ТЕ „Никола Тесла” А, али и други делови Обреновца који немају даљинско грејање.