понедељак, 20. мај 2019.

Одржана Светска конференција уније тржница у Београду

Светска конференција уније тржница (WUWM – World Union of Wholesale Markets), чији је домаћин ЈКП „Градске пијаце”, по први пут одржана је у Београду. Конференцији је присуствовало преко 150 делегата са пет континената, из више од 30 земаља, међу којима су Шведска, Италија, Шпанија, Холандија, Француска, Пољска, Грчка, Кина, Америка, Индија, Аргентина, Мексико и многе друге, саопштено је из ЈКП „Градске пијаце”.

Поздравним говорима конференцију су отворили кинески делегат и председник удружења WUWM Зенгјун Ма и директор ЈКП „Градске пијаце” Бојана Бајагића. Бајагић је том приликом захвалио удружењу на указаном поверењу и исказао задовољство јер је Београд домаћин тако значајне светске конференције, која је окренута ка будућности и која кроз размену искустава и знања утиче на развој пословања у пијачној делатности.

– Одржавање овог скупа доприноси да се Београд и Србија представе и позиционирају као места где се производи здрава храна која ће постати препознатљива на иностраном тржишту, затим даљем развоју привреде, пољопривреде, туризма, као и осталих ресурса које нуди наша земља. Од изузетне важности је и представљање улоге пијаца као јединих и незаобилазних места снабдевања висококвалитетном храном и сусрета правих пољопривредних произвођача и купаца – изјавио је Бајагић.

Главна тема конференције била је „Изазови у ланцу снабдевања свежом храном”. Одржане су пленарне дискусије које су покриле различите сегменте, од ефеката тренутних пољопривредних политика на модерна тржишта хране, преко отежавајуће технологије до утицаја на стратегије тржишта хране. Такође, на конференцији је презентована и изградња најмодерније пијаце у Југоисточној Европи – пијаце „Палилула”.

Делегати су били у прилици да посете неколико београдских пијаца, међу којима је су пијаце „Палилула”, „Земун”, затим су обишли „Велетржницу”, као и један од највећих и најпопуларнијих музичко-гастрономских фестивала – Београдски ноћни маркет.