уторак, 21. мај 2019.

„Свесрпски дечји сабор” у Београду

„Свесрпски дечји сабор” одржава се од 23. до 28. маја у Београду, а идеја је да се једном годишње у Београду окупе деца српског порекла која ће кроз културно-уметнички програм Дечјег културног центра упознати Србију и побудити осећај припадности српском национу.

Како је саопштено из Дечјег културног центра Београда, покровитељ ове манифестације је председник Републике Србије Александар Вучић, а организатори су Градска управа Града Београда – Дечји културни центар Београда и Министарство спољних послова Републике Србије – Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону. Догађај се реализује уз подршку Министарства културе и информисања.

За време трајања сабора, у Србији ће боравити деца узраста од 10 до 14 година из Америке, Аустралије, Велике Британије, Норвешке, Немачке, Хрватске, Француске, Шведске, Северне Македоније, Словеније и Румуније. Циљ је да ова деца науче и проговоре српски језик, усвоје ћирилично писмо и да се упознају са српском историјом и културом. 

Након музичко-сценског програма и креативних радионица (ликовних, драмских и фолклорних) на платоу испред Дечјег културног центра Београда којим ће се обележити почетак манифестације и Дан свесловенске писмености (24. маја у 12 часова), планирана је и посета Тршићу, обилазак значајних државних институција и градских знаменитости.

Први „Свесрпски дечји сабор” одржан је у мају 2018. године, такође под покровитељством председника Републике Србије, а прилику да учествују у културно-образовним програмима имала су деца из Републике Српске, Хрватске, Мађарске, Румуније и Црне Горе.