уторак, 21. мај 2019.

Илустрофест на Београдској тврђави од 23. до 31. маја

Први Фестивал илустрације – Илустрофест биће отворен 23. маја у 19.30 часова на платоу испред Павиљона „Цвјета Зузорић”, најављено је из ЈП „Београдска тврђава”. 

Фестивал ће бити отворен великом међународном изложбом изабраних радова, у оквиру које ће бити представљено 200 илустрација на 10 постамената. Свечано отварање ће увеличати и ученици МШ „Станковић” концертом камерне музике.

На отварању фестивала биће уручене и награде најбољим ауторима и радовима у категоријама: илустрација књиге, илустрација у штампаним и онлајн медијима, илустрација у дизајну и лични и друштвено одговорни пројекти. Биће додељен и гран-при фестивала најбољем аутору из овогодишње селекције за свеукупан рад. 

На конкурс за учешће на фестивалу пријављено је око 2.000 радова 220 илустратора из целог света (Америка, Русија, Аустралија, Турска, Иран, Велика Британија, Француска, Италија, Шпанија, Чешка, Мађарска, Румунија, Бугарска, Македонија, Словенија, Хрватска, Црна Гора и Србија). Жири је одабрао 200 радова 80 аутора који ће бити представљени на изложби испред Павиљона „Цвијета Зузорић”.

У склопу фестивала биће одржан и Базар илустрације, где ће млади аутори добити прилику да изложе своје ауторске илустрације и употребне предмете са илустрацијама. У данима трајања фестивала биће организоване и трибине и бесплатне радионице илустрације.  

Циљ фестивала је да промовише илустрацију као једну од грана креативних индустрија, окупи и представи најбоље српске креативце из ове области, али и омогући да неки од најбољих светских илустратора дођу у Србију, приближе светску креативну сцену домаћој публици и помогну у едукацији младих српских уметника. Један од циљева фестивала је и мапирање Београда као креативног града и Београдске тврђаве као носиоца креативног туризма у престоници, региону и на европској мапи, затим подршка развоју креативне економије у земљи и умрежавање са ствараоцима из региона и света. 

На затварању фестивала 31. маја, Љиљана Капор, супруга Моме Капора, доделиће у име Задужбине Моме Капора посебно признање једном младом илустратору.