уторак, 21. мај 2019.

Градоначелник Радојичић: Дуално образовање се у Београду примењује у десет средњих школа

Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић присуствовао је данас промоцији националног модела дуалног и предузетничког образовања заједно са министром просвете, науке и технолошког развоја Младеном Шарчевићем, чланом Градског већа Драгомиром Петронијевићем и секретаром за образовање и дечју заштиту Славком Гаком у Старом двору.

Градоначелник је истакао да се у данашњем времену промене веома брзо дешавају, те се образовање налази под притиском велике количине информација због чега је важно да се образовни систем прилагоди тим околностима.

– Важно је који факултет је завршен, али много више колико сте научили и да ли имате примењена знања. Наш образовни систем се добро прилагођава захваљујући политици Владе Републике Србије и министра Шарчевића. Увођење националног модела дуалног и предузетничког образовања је од изузетног значаја, јер уколико желимо да развијамо државу у добром правцу, важно је да имамо добро планирање и добре пројекције – рекао је Радојичић.

Он је нагласио да локална самоуправа и Град Београд такође имају значајно место у добром развијању овог пројекта и да је од круцијалне важности добра сарадња локалне самоуправе, образовања и привреде. Истакао је да је план уписа у средње школе у Београду за школску 2019/20. у потпуности усклађен са потребама привреде, а подаци су прикупљени у сарадњи са школским управама, Министарством просвете и привредним коморама.

– Дуално образовање се у Београду спроводи у 10 стручних средњих школа, а у следећој школској години уписаће се 500 ученика који ће знање моћи да примењују на прави начин у компанијама и предузећима. Тренутно највећи број ученика дуалне профиле похађа у Ваздухопловној академији у Београду и то је једина школа у Србији која је потпуно прешла на дуални систем образовања. Кроз 11 дуалних образовних профила школује се стручни кадар који може да се запосли у Војсци Србије или одбрамбеној индустрији – казао је Радојичић.

Он је навео и тежње да „Београд буде паметан, здрав и зелени град, али и град младих образованих људи који ће привлачити стране компаније у нашу државу и наш град, јер једино тако можемо да им обезбедимо услове да млади не размишљају о одласку у иностранство, па чак ни када је у питању школовање.”

Министар Шарчевић рекао је да је овај модел образовања био пре три године у зони препознавања, а данас се показује да су интереси послодаваца за овакав вид профила много већи.

– Решили смо да овај модел ставимо у закон и тако заштитимо ђаке, наставнике и родитеље ђака. Изградићемо врло флексибилан модел и у оквиру средњег образовања увели смо велике промене. Тај закон је врло активан и подразумева добру срадњу са компанијама, као и статистичке податке о мање или више потребним на тржишту рада – рекао је министар.

Шарчевић је истакао да ће ове године бити око 4.500 ученика, док се следеће године очекује отприлике 7.500 ученика који ће бити обухваћени овим програмом.

– Овај модел није само за средње образовање већ и за студенте. Гимназијалци би у највећој мери требало да одлазе на даље студије, а средње стручне школе би требало да буду дизајниране по другом моделу, тако да имају праксу – рекао је министар и додао да је могуће утврдити шта је перспективно и на чему је потребно да се додатно улаже и шта да се усавршава, као што је то учињено са предметима Информатиком и Техником са технологијом и предузетништвом.

Руководилац Центра за едукацију, дуално образовање и образовну политику Привредне коморе Србије мр Мирјана Ковачевић рекла је да је овај модел образовања неопходан за Србију с обзиром на то да се наша држава суочава са дефицитом кадрова.

У Србији су тренутно укључене 83 школе и 600 предузећа у овај модел образовања.

На промоцији пред великим бројем ученика и професора средњих школа у Београду говорила је и помоћница министра просвете за дуално и предузетничко образовање Габријела Грујић.