четвртак, 23. мај 2019.

Радојичић: Разменом искуства до реализације концепта паметних градова

Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић учествовао је данас у раду конференције о паметним градовима Југоисточне Европе „Smart City SEE 2019”, која се одржава у хотелу „Метропол”.

Радојичић је истакао да је тема „паметних градова” све чешћа тема у Београду и да је веома важно да су на данашњем скупу и представници градова из окружења како би се разменила искуства и применила решења у пракси.

– Београд је направио прве кораке и важно је да таквих пројеката буде што више како би грађани осетили непосредну корист од таквих решења у свакодневном животу. Занимају нас искуства у постављању инфраструктуре за паметне градове, теме унапређења јавног транспорта, мобилности и енергетске ефикасности. За развој паметних градова важна је добра сарадња са републиком и грађанима будући да је концепт паметних градова везан управо за учешће свих заинтересованих. Градови морају да буду рационални, да праве уштеде и дају свој допринос у очувању животне средине – казао је Радојичић.

Он је истакао да је веза између паметних и зелених градова веома чврста и да та повезаност представља две компоненте једног истог процеса.

– Достизање концепта паметног града је посао који траје и на коме мора пуно да се ради на дуже стазе. Потребна су нам решења за рационалније прикупљање отпада, за шта смо већ покренули пилот пројекат постављања контејнера са уграђеним сензорима о напуњености, затим за рационалније коришћење осветљења, енергетски ефикасније зграде и ефикаснију комуникацију грађана са локалном самоуправом. Једна од идеја нам је да са представницима финских компанија одредимо део града у коме ћемо имплементирати решења по истим принципима као у Финској. Квалитет живота Београђана је сигурно на завидном нивоу, али постоје и места која морамо да унапредимо и на којима ћемо радити у наредном периоду – казао је Радојичић.

На конференцији учествују стручњаци, носиоци извршне власти, бизнис лидери и високи представници финансијских и других институција из 17 земаља света, међу којима су представници Љубљане, Марибора, Бањалуке, Атине, Париза, Луксембурга, Пекинга, Беча и други.