четвртак, 23. мај 2019.

Пети „Београдски манифест” на Београдској тврђави

Пети „Београдски манифест” одржаће се 24, 25. и 26. маја у Горњем граду Београдске тврђаве, а улаз за посетиоце биће бесплатан, саопштила је Туристичка организација Београда. 

Прошле године фестивал је за три дана посетило око 130.000 људи, а представило се 65 градова и општина наше земље, седам излагача из иностранства, покренуто је пет нових фествалских зона и једна од највећих друштвено одговорних кампања на тему рециклаже, у коју се укључило 37 компанија, као и Туристичке организације Србије и Београда. Ове године земља партнер је Црна Гора, која ће у оквиру посебно осмишљене зоне представити своју богату туристичку понуду, а представиће се и излагачи из Словеније и Републике Српске.

У зони „Адути Србије” представиће се богати туристички потенцијали, традиционалне и културолошке различитости и лепоте више од 60 општина Србије. Посетиоци ће имати прилике да осете аутентичан дух и атмосферу најзанимљивијих манифестација и зашто их треба посетити. Занатско пиво, вино и храна значајан су сегмент „Београдског манифеста”, који ће представити неке од најбољих пивара, најквалитетнија вина из региона, а уживање у богатству укуса биће употпуњено широком гастрономском понудом хране, али и живим свиркама сјајних бендова и мајстора акустичне блуз музике.

Највеселија и најпосећенија зона фестивала је дечја зона. Током три фестивалска дана, најмлађи ће моћи да уживају у помало заборављеним играма као што су: гађање конзерви, навлачење конопца, трка пужева, трка с џаковима, између две ватре. Зону „Машта може свашта” учиниће забавним и бројне креативне радионице цртања, плеса, сликања, као и костимирани јунаци из бајки, кловнови, штулаши, мађионичари, дечије представе, нове друштвено одговорне акције у којима ће мали посетиоци и њихови родитељи сазнати нешто више о значају рециклаже за очување животне средине и безбедности деце у саобраћају.

Фестивал средњовековне културе већ је препознатљив део „Манифеста” и својеврстан је времеплов и добар начин да се очува и представи млађим генерацијама традиција витешких времена. „Филм и арт” зона чини платформу посвећену неговању седме уместности, филмовима насталим у продукцијама које негују оригиналан кинематографски приступ, а ове године ће представити девет престижних фестивала документарног и краткометражног филма – Фест, Белдокс, Загреб филм фестивал, Доку Фест Призрен, Башта фест.

И ове године наставља се кампања „Манифестуј се – свака лименка се рачуна”, у оквиру које ће се током 15 дана маја прикупљати лименке за рециклажу испред ТЦ „Ушће”. Учесници кампање испред ТЦ „Ушће” ће за предате лименке добијати бодове на основу којих ће на „Београдском манифесту” моћи да одаберу награде у вредности сакупљеног броја поена. Укупно ће бити подељено неколико хиљада награда које ће се преузимати на самом фестивалу.

Изложба олдтајмера, скулптуре од сламе, велики шарени летећи балони само су део јединствене фестивалске атмосфере која ће последње недеље маја обележити живот нашег града. За успех и развој фестивала изузетно је значајна подршка Министарства трговине, туризма и телекомуникација, Града Београда, Туристичих организација Србије и Београда као и Привредне коморе Србије.

Радно време фестивала је у петак од 15 до 21 час и у суботу и недељу од 11 до 21 час, наводи се у саопштењу.