четвртак, 23. мај 2019.

Коначне листе за вртиће 7. јуна, до краја године још 2.000 нових места

Коначне листе уписане деце у београдске вртиће по овогодишњем конкурсу биће објављене 7. јуна, када се очекује остварење зацртаног циља да Београд нема листу чекања за децу која имају приоритет при упису, рекао је Славко Гак, градски секретар за образовање и дечју заштиту.

Он је казао да је ове године за упис у вртиће пријављено око 18.800 деце, а Град Београд ће, као и сваке године, државним вртићима који за то имају могућности одобрити упис 20 одсто више деце од првобитно планираног броја.

– Притисак на предшколске установе се евидентно смањује, обухват деце данас у Београду је заиста велики будући да више од 70 одсто деце борави у вртићима, државним или приватним – истакао је Гак гостујући у „Београдској хроници”.

Родитељи који желе да уложе жалбе могу то да учине до 29. маја, навео је Гак, и додао да готово сваке године више од 1.000 жалби буде решено у њихову корист.

– Апелујем на родитеље да искористе своје право и уколико је дошло до неког пропуста, то ће сигурно бити исправљено. Ово је можда и прва година да нисмо добили ниједну жалбу на рад уписне комисије у току конкурса и првог круга одлучивања – нагласио је Гак.

Он је подсетио да је 2015. године донета одлука по којој је започета сарадња са приватним вртићима и родитељима дата могућност да користе субвенцију града, а резултат тога је да број деце у приватним вртићима свакодневно расте. Сарадња се наставља, новца у буџету за ту намену има, а број деце у приватним вртићима износи око 18.000, прецизирао је Гак, подсећајући да је 2013. године у вртићима било између 45 и 46 хиљада малишана, док је данас тај број близу 80.000, што је за Град Београд велики искорак.

– Сва правила и прописи у вези са уписом деце у предшколске установе апсолутно морају да се поштују и то је нешто на чему инсистирам од првог дана када сам преузео руковођење овим секретаријатом. Услови за упис морају да буду јасни и транспарентни. Сваки случај је прича за себе и увек када сам у могућности разговарам са људима који дођу у секретаријат због неког проблема. Код породица са више деце, увек се трудимо да у установу коју похађа старије дете примимо и млађе, изузев у случају када у том вртићу не постоји јаслена група, па првих годину дана једноставно нема могућности да се нађу у истој установи. Сви родитељи код којих постоје било какве недоумице око уписа и остваривања њихових права, требало би да знају да су врата Секретаријата за образовање и дечју заштиту свакодневно отворена и ми ћемо као сервис грађана учинити све да им помогнемо – рекао је Гак.

Градски секретар за образовање и дечју заштиту најавио је изградњу нових објеката предшколских установа и да је дефинисано 17 локација, те да се кренуло у тај процес.

– Спроведен је тендер за оквирни споразум, а након потписивања, четири фирме су добиле могућност да се у наредном периоду надмећу за добијање посла изградње, наравно када се стекну сви услови и испоштује законска процедура. За прва два вртића је све спремно и они  ће се налазити у Улици Милоја Закића на Чукарици и на Бежанијској коси. Извођача ових радова за прва два вртића имаћемо већ до 15. јуна, а до краја текуће године планирамо да изградимо осам нових вртића – навео је Гак.

Он је напоменуо да је реч о монтажној градњи која је знатно бржа. До краја лета би требало да буде отворено још 500 места у вртићима. Објекти у Бољевцима и Сопоту су завршени, у ОШ „Јован Цвијић” до краја лета ће кренути и предшколци. 

– Рачунамо да ће бити нових 2.000 места у поменутих осам предшколских установа које ће бити изграђене до краја године. Радимо на томе да листа чекања у потпуности нестане – закључио је Славко Гак.