петак, 24. мај 2019.

Научна конференција у Заводу за заштиту споменика културе Града Београда

Завод за заштиту споменика културе Града Београда биће у понедељак 27. маја домаћин десете научно-стручне конференције са међународним учешћем „Културно наслеђе – ризици и перспективе”. 

Конференција је организована под покровитељством Секретаријата за културу Града Београда и Министарства науке, просвете и технолошког развоја Републике Србије, а у сарадњи са Институтом за архитектуру и урбанизам Србије. 

Циљ конференције је да се размотре и идентификују ризици којима је културно наслеђе изложено, да се укаже на најугроженије категорије и својства наслеђа, размене теоријска и практична сазнања како се они могу ублажити, те да се сагледају могућности унапређивања односа друштва према наслеђу и примене проактивних мера. Крајњи циљ је подизање нивоа свести свих учесника о вредностима културног наслеђа за друштво, претњама са којима је суочено и мерама које треба предузети како би се вредности наслеђа очувале и предале будућим генерацијама.

Спознаја ризика, узрока њихових појава и последица које проузрокују битан је услов за спречавање могућих штета по културно наслеђе. Спречавање могућих штета зависи од благовремене и ваљане процене ризика и примене одговарајућих процедура и мера. Анализа прошлих догађаја, страних и сопствених, помаже у бољем и свеобухватнијем разумевању ризика и припреми адекватних одговора.