петак, 24. мај 2019.

Отворен Фестивал међугенерацијске солидарности

Чланица Градског већа Елена Билић присуствовала је данас у Клубу за старе „Игор Холодков” на Врачару свечаном отварању 6. фестивала међугенерацијске сарадње „ОКеј”. Манифестација која се ове године одржава под мотом „Почело је међугенерацијско отопљавање” има за циљ повезивање различитих генерација и култура, као и размену добре праксе.

Елена Билић је подсетила на потребу да наше друштво буде солидарно и указала да међугенерацијска сарадња представља квалитет сваког хуманог друштва.

– Овакве манифестације су један од начина да се унапређује друштво за сва животна доба. Значајно је промовисање интра и интергенерацијског трансфера јер на овај начин млади људи лакше схватају потребе и неискоришћене потенцијале старијих особа, а уједно се виде и потенцијали младих који су важан друштвени ресурс – истакла је Елена Билић.

Скуп је отворен заједничким наступом Установе за децу и младе „Сремчица” и „Звездарских звезда” Клуба за старије, након којег су одржане беседе и отворена изложба „Портрети унука” чланова Ликовног атељеа београдских клубова за старије.

Том приликом уручене су и награде – „Златно срце” припало је Предрагу Жижовићу, који је као инструктор таи-боа организовао бесплатне часове овог спорта у Дому за старе на Бежанијској коси и „ОКеј медаља” директорки ОШ „Илија Гарашанин” из Гроцке Љиљани Бошковић за подстицања развоја деце и омладине у духу поштовања људских права и неговања међугенерацијске толранције, разумевања и пријатељства. Награде су уручили чланица Градског већа Елена Билић, чланица Општинског већа Чукарице Стана Лукић и директор Геронтолошког центра Београд Срђан Димитријевић.

Концепт фестивала „ОКеј” базира се на заједничким принципима Националне стратегије о старењу и Националне стратегије за младе, промовисању значаја и развоју међугенерацијске солидарности и подстицању међугенерацијске сарадње и дијалога. Програм се реализује у партнерству са јавним и цивилним сектором, а фестивал је  2013. године покренуо Геронтолошки центар Београд кроз своју мрежу дневних центара и клубова.