петак, 24. мај 2019.

Делегација Москве у посети Савском Венцу и Београду

Председник Скупштине града Никола Никодијевић и заменик градоначелника Горан Весић састали су се данас у Старом двору са четворочланом делегацијом Централног административног округа Москве, коју предводи перфект Владимир В. Говердовски.  Градска општина Савски венац је у мају 2017. године потписала Протокол о сарадњи са овим московским округом, са акцентом на сарадњи у области културе, туризма, спорта и управе ради унапређења услуга које грађани користе. У разговору са делегацијом из Москве учествовала је и председница општине Савски венац Ирена Вујовић, као и заменица председника Скупштине града Андреа Радуловић. 

Никодијевић је том приликом истакао да је увек лепо „када пријатељи дођу у посету”. 

– Од 2014. Град Београд води интензивну сарадњу с великим бројем градова у свету, али односи са Москвом показали су се у најбољем светлу и дали највеће резултате. Велику захвалност за то дугујемо, на првом месту, градоначелнику Москве. С главним градом Русије имамо велик број потписаних споразума, што је, између осталог, београдској привреди омогућило много веће учешће на руском тржишту, утростручен извоз у Руску Федерацију, али и велика искуства која се примењују у нашем главном граду – рекао је Никодијевић. 

Он је прецизирао да је једно од таквих примењених искустава реконструисан Парк „Ушће” по узору на Парк „Горки”.

Никодијевић је навео да је Град Београд добио позив да узме учешће на Међународном форуму урбанизма, који је један од највећих у свету, што је са задовољством прихваћено.

– Сигуран сам да нас очекује још много добрих искустава и контаката, а Град Београд пружиће пуну подршку конкретним видовима сарадње, попут овог између Савског венца и централног московског округа – нагласио је Никодијевић.  

Горан Весић је прецизирао је реч о централној општини руске престонице, која већ неколико година интензивно сарађује са општином Савски венац, а да Град Београд има садржајима најиспуњеније споразуме са главним градом Русије. 

– Сарадња Београда и Москве је свакодневна и не представља само слово на папиру, не огледа се само у формалним сусретима, већ у конкретним стварима попут сарадње општина, али и веома садржајној културној, спортској и другим видовима сарадње. Подсетићу да се у овом тренутку у Москви ради на изради споменика Стефану Немањи, оснивачу српске државе који ће већ следеће године бити постављен на реконструисаном Савском тргу. Преко пута Скупштине града имамо споменик руском цару Николају Романову, а посебно смо поносни на чињеницу да сарадња два народа није формална јер су Руси оставили велики траг у нашем друштву. То се односи на период између два светска рата, али и на период после Другог светског рата и на сваком кораку могу да се препознају утицаји руске културе и руског друштва. Имамо заједничку прошлост, лепу садашњост и срећни смо што заједнички планирамо будућност – истакао је Весић. 

Тема дводневне посете биће усмерена ка спорту и туризму, рекла је председница општине Савски венац Ирена Вујовић.

– Гости из Москве сутра ће бити присутни у Топчидерском парку на Сајму спорта, а са њима ће бити и новинари из Москве који ће направити репортажу о Београду и Савском венцу. На привлачењу туриста из Москве радиће и наша општинска туристичка организација и надамо се да ће њихов број из године у годину само расти. Радујем се предстојећој сарадњи, новим моделима које ћемо преузети и размени искустава на основу којих ћемо унапредити наш рад – истакла је Ирена Вујовић.

Владимир В. Говердовски пренео је поздраве градоначелника Централног округа Москве и оценио да су потписани споразуми о сарадњи из више области на високом нивоу. Он је прецизирао да су захваљујући оваквим састанцима и сусретима уговорени детаљи сарадње из области културе, уметности, спорта, изградње инфраструктуре. Такође је навео да је други пут у последњих годину дана у посети Београду, те да се за тај период види приметна разлика у изгледу српске престонице, која постаје све лепша и уређенија.