субота, 25. мај 2019.

Делегација Београда посетила Међународни фонд јединства православних народа у Москви

Чланови делегације Града Београда, током посете Москви, обишли су Међународни фонд јединства православних народа, где их је угостио председник те институције Валериј Алексејев. Делегацију Града Београда чине помоћник градоначелника Андреја Младеновић, секретарка за информисање Мирјана Павичић, оперативни директор Дирекције за грађевинско земљиште и изградњу Београда Предраг Вулиновић, директор „Дадова” Владимир Мијовић и представници градског Секретаријата за културу.

Младеновић је рекао да овај фонд пружа драгоцену помоћ институцијама и организацијама у Србији, те да је присуство ове институције кроз њихову канцеларију у Србији веома видљиво.

– Овај фонд има велики број активности, посебно усмерених на помоћ народу на Косову и Метохији, што је веома запажено. Његова улога је значајна и због зближавања, јединства и различитих акција у земљама које припадају корпусу православних, словенских земаља. Уз његову помоћ јачају православне, традиционалне, породичне вредности које су важне да се у склопу свих светских кретања истакну и да се заштити идентитет народа који гравитирају и припадају овом корпусу – појаснио је Младеновић.

Како је навео, на састанку је истакнуто и то да сарадња може да се продуби, надогради и додао „сложили смо се да у наредном периоду заједно наступамо и организујемо манифестације које ће допринети да се потиснуте и угрожене вредности истакну”. 

Према речима Андреје Младеновића, Међународни фонд јединства православних народа додељује и велик број награда, које су добили и припадници српског народа.

– То је подстицај да својим деловањем и радом допринесемо да се све вредности које ова институција заступа шире и даље. На тај начин ћемо заједно остварити свеукупни циљ, а то је очување идентитета и вредности које истиче православље, а које словенски народи, нарочито православни, имају као своју традицију и што их на прави начин дефинише – закључио је Младеновић.

Међународни фонд јединства православних народа има одељења у девет држава света, а одељење у Београду веома је активно и сваке године организује посету са Косова и Метохије Русији. Овај фонд основан је 1995. године по благослову патријарха московског и све Русије Алексија Другог. Фонд има за циљ да сједини Русију и друге православне помесне цркве у духовном и друштвеном животу. Фондација је основана како би ојачала везе духовног братства народа који исповедају православље, учврстила и интензивирала напоре међународне православне заједнице у области културне и друштвене сарадње.

Фонд делује на пољима консолидације и координације веза словенских народа са другим народима источно хришћанског подручја у вери, друштвено-политичком животу, култури, науци, економији. Бави се сарадњом са верским и јавним структурама, органима државне власти и локалне самоуправе Русије и других држава кроз реализацију пројеката и програма. Фонд проучава и шири православну културу, бави се издавачким радом о проблемима историје и савремене православне културе, православне заједнице, животом цркава и држава.