недеља, 26. мај 2019.

Шести „Сајам за треће доба” – „Град у коме године имају будућност”

„Сајам за треће доба” по шести пут биће одржан 28. и 29. маја у Београду под слоганом „Град у коме године имају будућност” на Београдском сајму, најавила је секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић гостујући на Телевизији „Пинк”.

Како је навела, Град Београд је суорганизатор, а председник Александар Вучић покровитељ манифестације „Сајам за треће доба”.

– Сајам сваке године посети неколико десетина хиљада људи. Поред комерцијалних излагача, којих ће бити око 60, погодности за припаднике трећег доба понудиће и градска предузећа и општине. Посетиоци ће моћи да провере своје здравље, добију корисне савете, богату понуду услуга и робе, али и да се друже, забављају, изађу из усамљености, потраже и пронађу нешто ново и корисно за себе. Императив оваквих манифестација је побољшање квалитета живота старије популације – нагласила је Наташа Станисављевић.

Према њеним речима, на сајму ће бити одржана предавања са темама о здрављу, путописима, здравој исхрани, књижевности, промоције излагача, представљање активности удружења сениора и стваралаштва старијих, као и предавања о томе како задржати виталност и физичку и менталну.

– Све то дешаваће се у оквиру павиљона Града Београда, а важно је напоменути да је већина програма интерактивна, што значи да ће посетиоци моћи да се укључе и учествују у њима. Посетиоци сајма моћи ће да добију савете од фармацеута, стоматолога, физијатара и других лекара, да се упознају са понудама бањског туризма у Србији, да добију финансијске и правне савете, информације о пензијама, животном и здравственом осигурању. Такође, ту су и фирме које нуде производе искључиво пензионерима, домови за старе, кућна нега, иновативни здравствени апарати, информације о бесплатним програмима и активностима које нуде општине, друге организације и удружења пензионера, као и још много тога – рекла је Наташа Станисављевић.

Како је навела, ове године ће бити много забавних, рекреативних и едукативних програма, од креативних радионица, концерата, драмских минијатура, поетских наступа до спортских програма прилагођених старијима и великог такмичења у плесу.  

– Сигурно је да ће најзабавнији програм сајма бити избор за мис и мистера трећег доба, уз мини-концерт џез музичарке Наде Павловић и томболу. На сајам су позвани сениори, пружаоци услуга, породице и сви који планирају одлазак у пензију. Кроз презентације, изложбене штандове и радионице биће представљене могућности и активности у областима помоћи и неге у кући, здравља, социјалне заштите, запошљавања, слободног времена, едукације, волонтирања, спорта и рекреације, здраве исхране, хобија, стваралаштва, путовања, осигурања и безбедности, компјутера, финансија и људских права старијих – појаснила је она и додала да је улаз на Сајам за треће доба слободан за све посетиоце оба дана, од 10 до 17 сати.

Наташа Станисављевић је рекла да ће сајамски простор бити подељен у неколико целина, едукативни и изложбени део, а ту ће бити и инфо пулт Секретаријата за социјалну заштиту, јер, како је додала, важно је да се чују утисци и шта би то још требало да се уради у нашем граду.

Секретарка Станисављевић је подсетила да је први сајам одржан 2014. године, те да је тада установљено да су сениори заинтересовани за овакву манифестацију.

– То нас је довело до позиције да овај догађај постане највећи регионални сајам намењен популацији 55+ и због тога га већ шесту годину заредом традиционално организујемо на Београдском сајму, на простору од 2.000 квадратних метара. Прошле године сајам је посетило око 25.000 најстаријих грађана – рекла је Станисављевићева и позвала суграђане да посете и овогодишњи сајам.

Она је рекла да добре социјалне заштите нема ако нема средстава у буџету да се то финансира.

– Дуговања ка трудницама и породиљама су 2014. године била преко 500 милиона динара, а сада се све исплаћује на време. Када су најстарији грађани у питању, наша политика је да отварамо клубове за пензионере, сада их имамо 30, а ове године отварамо један на Чукарици, у насељу Железник, и у Миријеву. Не заборављамо ни оне којима је помоћ потребна, ширимо мрежу услуга помоћи у кући. Ове године смо отворили Прихватилиште за децу, дуже од 20 година није било адекватног простора и сада је отворен најсавременији објекат у Улици Живка Давидовића. Деца заслужују најбоље могуће услове и то им је овај град омогућио. Отворили смо и најсавременију установу „Предах” – то је установа за повремени и привремени боравак деце са сметњама у развоју, када њихови родитељи нису у могућностима да брину о њима и имају обавезе. Ширимо мрежу услуга и подршке када су у питању сви они којима је помоћ потребна. Ми стално разговарамо са грађанима и ширимо број услуга – појаснила је секретарка.

Како је нагласила, имамо и вишедеценијски проблем, а то је Прихватилиште за бескућнике, које је у веома лошем стању.

– Ту је био проблем имовинско-правних односа којим се нико није бавио, објекат није био ни укњижен. Ми смо успели да га укњижимо захваљујући залагању заменика градоначелника Горана Весића и његовог тима, а следеће седмице потписујемо уговор за студију изводљивости и израду идејног решења. Тако да улазимо у процедуру која ће довести до адаптације и реконструкције тог објекта – појаснила је секретарка.

Да би социјална заштита функционисала, систем мора да буде отворен и доступан свима и зато аплеујемо на грађане да нам се обрате уколико имају било који проблем, закључила је секретарка Наташа Станисављевић.