недеља, 26. мај 2019.

Весић са децом из дијаспоре у Храму Светог Саве

Заменик градоначелника Београда Горан Весић и председник Управног одбора Дечјег културног центра Миња Субота данас су били домаћини деци дијаспоре која су у посети Србији у оквиру манифестације „Свесрпски дечји сабор”. Они су заједно са децом обишли Храм Светог Саве и крипту.

Догађају је присуствовао и директор Дечјег културног центра Драган Марић.

Весић је рекао да је ово други по реду „Свесрпски дечји сабор” у оквиру кога деца из дијаспоре долазе и проводе време у главном граду.

– Данас је овде 70 деце из 11 земаља, од Аустралије до Америке. То су наша деца чији су родитељи или чак дедови и баке пореклом из Србије. Нека од њих су први пут дошла у Србију, што је мало и тужно, али с друге стране добро je да на овај начин оснаже своју везу са матицом – навео је Весић.

Према његовим речима, деца у Србији бораве пет дана, а посетили су Тршић и примио их је председник Републике Србије.

– Данас сам им ја домаћин, показујем им Храм Светог Саве. Ми ћемо са овом акцијом наставити. Надам се да ћемо сваке године имати све више и више деце, јер мислим да постоји велика потреба, с обзиром на нашу велику дијапосру коју имамо, да деца која су већ друга или трећа генерација проводе одређено време у Србији. То је прилика да науче нешто о својој земљи и тако се везују више за земљу из које воде порекло и која је њихова матична земља – истакао је Весић.

Како је навео, нас Срба има у Србији нешто преко седам милиона, са дијаспором нас има, кажу, скоро десет милиона, али српски језик говори можда 12 или 13 милиона људи. 

– Ми морамо, као и други велики народи, да водимо рачуна о свим онима који говоре српски језик и зато је веома важно што су ова деца овде. Ова акција постаје традиционална и важно је да се она настави како би се и на тај начин оснаживале везе дијаспоре са матицом – рекао је Весић.

Као што пет деценија постоји „Радост Европе” у Београду, када деца из читаве Европе долазе и бораве одређено време код наше деце из Београда у њиховим становима и породицама, казао је Весић и додао да смо тако прошле године покренули српску „Радост Европе” односно „Свесрпски дечји сабор”, где наша деца из дијаспоре долазе и проводе одређено време у главном граду.

Миња Субота је рекао да Дечји културни центар и Управа Града Београда имају велико искуство захваљујући „Радости Европе” и изразио уверење да ће манифестација „Свесрпски дечји сабор” постати традиционална.