среда, 29. мај 2019.

Бесплатни програми у области спорта за време летњег распуста

Секретаријат за спорт и омладину и у школској 2018/2019. години наставља са реализацијом бесплатних програма за време летњег школског распуста, који ће се реализовати од 17. јуна до 31. августа за ученике основних и средњих школа са подручја града Београда. 

Како је саопштио Секретаријат за спорт и омалдину, сви заинтересовани београдски ученици узраста од 7 до 18 година моћи ће у летњим данима своје слободно време да проведу у спортским центрима, где им се пружа могућност да науче да пливају, а онима који су већ савладали те вештине да уживају у овом спорту. Такође, заинтересовани ученици моћи ће да учествују у летњим камповима са разноврсним спортско-рекреативним програмима и креативним радионицама. 

Циљ бесплатних програма је да се свој деци, без обзира на материјални статус, омогући бављење спортом, стицање здравих животних навика и промена седелачког начина живота, као и да деца активно проводе слободно време у друштву вршњака и савладају нове вештине.    

Школарцима се предлаже да се пријаве на: летње кампове у којима ће се одржавати школе рукомета, одбојке, кошарке, фудбала, одбојке на песку, стоног тениса,  џуда,  теквонда,  аикида,  ритмичке гимнастике, фитнеса и на остале разноврсне спортско-рекреативне и креативне програме које организују следећи центри: Градски центар за физичку културу, Јавно предузеће Спортски центар „Олимп – Звездара”, Установа за вршење јавне службе у области физичке културе Спортско-рекреативни центар „Љубомир Ивановић Геџа”, Установа Спортски центар „Вождовац”, Спортско-рекреативни центар „Пионирски град”, Јавно предузеће за обављање послова из области  спорта и рекреације „Сурчин”, ЈП за уређење, коришћење и одржавање „Ада Циганлија”, Акционарско друштво Културно-спортски центар „Пинки – Земун”, Јавно предузеће Спортско-културни центар „Обреновац”, Туристичко-спортска организација „Чукарица”, Завод за спорт и медицину спорта Републике Србије и Вождовачки центар „Шумице”.

Школу пливања (обука непливача и усавршавање техника пливања) организују следећи спортски клубови: Пливачки клуб „Баракуда”, Пливачки клуб „Црвена звезда”, Пливачки клуб „Ушће”, Пливачки клуб „Београдски пливачки клуб”, Клуб за водене спортове „Морнар”, Пливачки клуб Л.А. Колубара Лазаревац, Пливачки клуб „Термоелектрана Колубара” Велики Црљени, Пливачки клуб „Таурунум”, Ватерполо клуб Београд, Пливачки ватерполо клуб „Нови Београд”, Пливачки ватерполо клуб „Земун”, Ватерполо клуб за даме „ТАШ 2000”, Спортско удружење „Тонус спорт”, Пливачки  клуб  „Врачар”, Ватерполо клуб „Стари град”, Пливачки клуб „Алигатор”, Пливачки клуб „11. април”, Пливачки клуб НУН, Клуб корективног пливања, ватерпола и рекреације „Врачар”, Женски ватерполо клуб „Црвена звезда”, као и спортски центри Јавно предузеће Спортски центар „Нови Београд”, Акционарско друштво Културно-спортски центар „Пинки – Земун”, Спортски центар „Ташмајдан” д.о.о. Београд, Завод за спорт и медицину спорта Републике Србије, Градски центар за физичку културу, Јавно предузеће Спортски центар „Олимп – Звездара”, Установа за вршење јавне службе у области физичке културе Спортско- рекреативни центар „Љубомир Ивановић Геџа”, као и Спортски савез Београда. 

Рекреативно пливање организују следећи спортски центри: „Пинки – Земун”, „Ташмајдан”, „Врачар”, Градски центар за физичку културу, „Олимп – Звездара” и „Љубомир Ивановић Геџа”. Такође, за децу са различитим облицима инвалидитета, Пливачки клуб за особе са инвалидитетом „СвимБо” организује обуку пливања за децу на базену ОШ „Лаза Костић”, а Спортски савез особа са инвалидитетом Београда организоваће спортски камп, као и рекреативно пливање у више спортских објеката (ЈП за уређење, коришћење и одржавање „Ада Циганлија”, Спортски центар „Нови Београд”, Спортски центар „Бањица”, Спортски центар „Олимп”, Завод за спорт и медицину спорта РС...). Удружење за спорт ученика са посебним потребама – СПОРТХУС организује програм „Основе спортова за ученике са сметњама у развоју” на следећим локацијама: фискултурна сала и спољашњи терени ОШ „Милоје Павловић”, Улица Милосава Влајића 1, Баново брдо, и у Средњој  занатској школи, Улица Вукасовићева 21а, а на Хиподрому Коњичко удружење „Потковица” реализоваће камп под називом „Буди витез”. 

Секретаријат за спорт и омладину ће од 3. до 14. јуна делити ваучере са којим се остварује право на бесплатну школу пливања (обука непливача и усавршавање техника пливања). Подела ваучера ће се обављати у просторијама Секретаријата за спорт и омладину, Улица краљице Марије бр. 1 (11. спрат), сваког радног дана од 10 до 15 часова.

Детаљне информације о програмима, организатору, месту, терминима могу се пронаћи на сајту Града Београда: www.beograd.rs. 

Поред ових спортско-рекреативних програма, „Ташмајдан”, „Кошутњак”, „Олимп”, „Нови Београд”, „Љубомир Ивановић Геџа” и Спортско-културни центар „Обреновац” обезбедиће један дан у недељи (среда) ученицима основних и средњих школа у Београду бесплатно коришћење базена током целог летњег распуста. Базени почињу са овим програмом од 19. јуна и трају до 31. августа, осим базена на „Ташмајдану”, који почиње са наведеним програмом од 26. јуна. 

Спортски центри могу одредити и додатне дане бесплатног коришћења базена, поред обавезне среде, уколико временске прилике не омогућавају реализацију бесплатног коришћења базена средом. Бесплатан улаз на базен ученик остварује на основу увида у ђачку исправу – књижицу.

Секретаријат за спорт и омладину је обезбедио средства за припрему базена за рад, као и за обезбеђивање здравствене заштите.