петак, 31. мај 2019.

Весић: Пингвинаријум је велики догађај за Бео зоо врт и сву нашу децу

Заменик градоначелника Београда Горан Весић обишао је данас новоотворени пингвинаријум у београдском зоолошком врту, у којем је смештено 17 пингвина из Беча и Уједиљених Арапских Емирата.

Весић је истакао да је данашњи дан важан за београдски зоолошки врт и да је то пројекат на коме се радило протеклих неколико година.

–Ово је Бео зоо врт дуго чекао. У њега је уложено између 350 и 400 хиљада евра и грађен је неколико година. У њему се налази 17 пингвина од чега је седам донешено из Беча а 10 из Уједињених Арапских Емирата. Пингвини су поклон, односно донација Беча и Емирата и захваљујем се представнику амбасаде Емирата на овом дару – рекао је заменик градоначелника и додао да је простор намењен за 40 пингвина, те да се очекује још животиња ове врсте.

Он је подсетио да Бео зоо врт постоји од 1936. године и да је настао на диван и помало чудан начин, тако што је тадашњи градоначелник Београда Влада Илић поклонио земљиште престоници, изградио зоо врт, поклонио животиње од којих је и алигатор Муја, који је и данас жив.

–Овај врт годишње посети преко 400 хиљада посетилаца и то је вероватно једна од најпосећенијих институција у Београду, рачинајући и све друге институције и музије, и због тога заслужује да буде боље уређен. Захваљујем директору и особљу зоо врта који овај посао раде са много љубави и пажње – рекао је Весић и захвалио се свима који су учествовали у изградњи пингвинаријума, који је, како каже велики догађај за децу Београда.

Заменик градоначелника је истакао да је срећан што је овај пројекат завршен и најавио да ће се наставити са улагањем и преуређивањем Бео зоо врта.

–Улагање у Бео зоо врт је улагање не само у забаву, већ и у образовање деце што је нама веома важно – закључио је Весић.

Директор Бео зоо врта Србољуб Алексић је рекао да је након нешто више од три године објекат потпуно спреман и уселио је породицу од 17 Хумболтових пингвина.

–Архитекте су биле веома стрпљиве и деловали су на све наше захтеве и промене које смо умеђувремену уносили када је грађен пингвинаријум, који је веома спицифичан. Консултовали смо колеге из других зоолошких вртова и дошли смо до тога да имамо један од најмодернијих у Европи простора за пингвине – рекао је Алексић.

Он је захвалио српској амбасади у Уједињеним Арапским Емиратима и амбасади Емирата у Србији који су веома помогли да Бео зоо врт добије десет пингвина.

–Ово ће вероватно бити највећа атракција у нашем зоо врту у наредном периоду. У питању је врста пингвина која живи на обалама Чилеа и Перуа у Јужној Америци и навикнути су на ове временске услове, јер су дошли из много топлијих крајева као што су Емирати и Беч – рекао је директор Бео зоо врта и додао да је унутрашњи простор направљен тако да штити пингвине од великих врућина, као и да постоје одлични системи за хлађење воде у базену и хлађење унутрашњег простора.